Az oroszok rakétacsapást mértek az Iszlám Államra a Kaszpi-tengerről

Négy hadihajóról 26 robotrepülőt lőttek ki a szervezet szíriai állásaira.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerdán közölte: az orosz flotta négy rakétahordozójáról összesen 26 Kalibr típusú robotrepülőgépet lőttek ki, melyekkel az Iszlám Állam tizenegy szíriai központját kívánták megsemmisíteni. A támadás sikerrel járt, civil épületek nem sérültek meg – idézte a Russia Today a miniszter szavait, melyet Vlagyimir Putyin elnökkel közösen megtartott tájékoztatóján mondott. A rakéták 1500 kilométeres távolságból csapódtak le a célpontokra.

 

Az oroszok minden bizonnyal egyeztettek Irakkal és Iránnal a légicsapás előtt, ugyanis e két ország légterén is keresztülhaladtak a rakéták.

A Kalibr rakéta tesztelése 2013-ban a Szvijaszk rakétahordozón 2013-ban a Kaszpi-tengeren Fotó: lewis.armcontrolwonk.com

Hírdetés

A BBC azt írja, a rakétatámadással egyidejűleg, orosz légi támogatással a szíriai kormányerők szárazföldi offenzívát indítottak az IÁ ellen Hama és Idlib tartományokban.

Irak az oroszokhoz fordulhat

A távirati iroda tájékoztatása szerint nem sokkal a támadás előtt az iraki parlament védelmi és biztonsági bizottságának elnöke elmondta, Irak hamarosan felkérheti Oroszországot, hogy mérjen légicsapásokat Irakban az Iszlám Államra, és a dzsihadista terrorszervezet elleni harcban vállaljon nagyobb szerepet, mint az Egyesült Államok. Lehet, hogy hamarosan, már a következő napokban vagy hetekben rákényszerülünk orosz légitámadásokat kérni. Ez attól függ, hogy mennyire sikeres az orosz légierő Szíriában” – jegyezte meg Hakím az-Zamili a Reuters brit hírügynökségnek.

Kit bombáz Moszkva?

Az orosz légierő szeptember 30. óta hajt végre légicsapásokat az Iszlám Állam állásai ellen Szíriában. A hadműveletben több mint ötven harci repülőgép és helikopter vesz részt. A védelmi minisztérium illetékesei hangsúlyozzák, hogy az orosz harci gépek kizárólag az iszlamisták állásait támadják, „és egyetlen légicsapást sem terveztek, és nem is mértek olyan polgári infrastruktúra ellen, ahol békés lakosok tartózkodhatnak”. Moszkva azt is hangsúlyozza, hogy az orosz fegyveres erők Bassár el-Aszad szíriai elnök kérésére tevékenykednek Szíriában – emlékeztetett a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Az AFP francia hírügynökség viszont azt emelte ki, hogy Oroszország, amely Damaszkusz régi szövetségese, az Iszlám Állam, valamint más iszlamista lázadók és a mérsékelt szíriai fegyveres ellenzék állásai elleni légicsapásokkal a damaszkuszi rezsimet segíti.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »