Az oroszok műholdas felvételekkel álltak elő, melyek Törökország és Erdogan családja Iszlám Állammal való üzletelését hivatottak bizonyítani

Az oroszok műholdas felvételekkel álltak elő, melyek Törökország és Erdogan családja Iszlám Állammal való üzletelését hivatottak bizonyítani

Az orosz védelmi minisztérium műholdas felvételeket mutatott be, amik azt hivatottak bizonyítani, hogy több csempészútvonalon szállítanak Törökországba olajat az Iszlám Állam által uralt vezetékekből. Az oroszok szerint a török államfő és családja is érintett az üzletelésben, de lemondását nem követelték. A török fél egyelőre nem reagált.

Merész állításra ragadtatta el magát Anatolij Antonov orosz védelmiminiszter-helyettes egy mai moszkvai sajtótájékoztatón. Azt mondta ugyanis, hogy bizonyítékaik vannak arra, hogy nem csak a török vezetés, de személyesen Recep Tayyip Erdogan államfő és családja is érintett a szíriai és az iraki olaj illegális kitermelésében és Törökországba szállításában – jelentik orosz tévécsatornák a Focus Online szerint.

A miniszterhelyettes szerint Törökország vezetése az Iszlám Állammal üzletel. Állítása szerint három csempészútvonal létezik Szíriából Törökországba, az egyik a Földközi-tenger török partjainál végződik, ahonnan az olajat más országokba szállítják. Két másik útvonal a Törökország keleti részén fekvő Batmanba vezet, a szíriai és iraki határ közelébe az oroszok szerint.

Az orosz nemzeti védelmi központ vezetője, Szergej Misincev szerint 2000 katonát, 250 járművet és több száz tonna lőszert vittek Törökországból Szíriába az Iszlám Államnak az elmúlt héten.

Az orosz vezérkar vezetője, Szergej Rudszkoj szerint Oroszország műholdas felvételek segítségével derítette fel a három legfontosabb csempészútvonalat. A határnál állítása szerint az olajszállítók ellenőrizetlenül haladnak át Törökországba. A műholdfelvételeket be is mutatták bizonyítékként a sajtótájékoztatón.

Hírdetés

Az oroszok szerint az Iszlám Állam elleni harc egyik fontos része, hogy megakadályozzák az ehhez hasonló üzleteket, ezért célzottan bombázzák az IÁ olajtartályait és olajvezetékeit.

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin hétfőn jelentette be: olyan "kiegészítő adatokhoz" jutottak, amelyek alátámasztják feltételezésüket, miszerint az Iszlám Állam által ellenőrzött területeken kitermelt olajat ipari méretekben szállítják át török területre. Erdogan azt üzenete, lemond, ha Putyin vádjait rájuk tudják bizonyítani.

Az orosz védelmi minisztérium ennek ellenére nem mondott olyat, hogy a török államfő lemondását várnák, ez ugyanis "nem célja" Oroszországnak.

Putyin már a Szu-24-es lelövése után közvetlenül kifejtette: szerinte hátba szúrták őket, az orosz gép semmiképpen sem veszélyeztette Törökországot, és az Iszlám Állam terrorszervezet elleni hadműveletet hajtott végre. Az orosz elnök hozzátette azt is, hogy országa régóta tudott azokról az olajszállítmányokról, amelyek "a terroristák kezén lévő területekről" irányultak Törökországba.

Így haladnak át a teherautók a szír-török határon:

(Focus – RT – Twitter – HVG nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »