Az oroszok mostantól nem veszik figyelembe a nemzetközi bíróságok döntéseit

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta kedden azt a törvényt, amelynek értelmében az orosz alkotmánybíróság figyelmen kívül hagyhatja a nemzetközi bíróságok döntéseit.

A törvény lehetővé teszi az orosz alkotmánybíróságnak, hogy végrehajthatatlannak minősítse a nemzetközi törvényszékek döntéseit, közülük is elsősorban a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) ítéleteit, ha azok ellentétesek az orosz alkotmánnyal.

A törvény javaslatát maga az alkotmánybíróság nyújtotta be júliusban, az orosz parlament alsóháza (Állami Duma) december 4-én szavazta meg, a felsőház (Szövetségi Tanács) pedig 9-én fogadta el. Magában a javaslatban megjegyezték, hogy az 1996-ban Oroszország által is aláírt Emberi Jogok Európai Egyezménye – amelynek kikényszerítésére hozták létre az EJEB-et – és az orosz alkotmány között a legtöbb esetben nincs ellentét, de ha ez mégis előfordul, akkor az orosz alkotmány élvez elsőbbséget.

A törvénnyel kapcsolatosan Putyin korábban azt mondta, hogy Oroszország semmi újat nem „talált ki, az európai országok is ugyanezt az utat járják”.

Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára, melynek intézményi családjába az EJEB is tartozik, kedden emlékeztetett: az Emberi Jogok Európai Egyezménye értelmében a tagállamok vállalták, hogy végrehajtják a bíróság jogerős ítéleteit.

Hírdetés

„Az orosz alkotmánybíróság dolga lesz, hogy ha az új törvényt alkalmazza, akkor szavatolja az egyezmény tiszteletben tartását” – tudatta Jagland.

A norvég politikus felidézte, hogy más tagállamokban is volt már példa arra, hogy az EJEB ítéleteit összevetették az alkotmánnyal, de eddig minden ország megoldást tudott találni, hogy az emberi jogi egyezményt is tiszteletben tartsa.

 „Ennek Oroszországban is lehetségesnek kell lennie” – jegyezte meg Thorbjorn Jagland.

Az AFP francia hírügynökség egy korábbi beszámolójában úgy vélte, a törvénnyel a Jukosz kőolajipari vállalat egykori részvényesei kárpótlásának elutasítását készítik elő Moszkvában. Ha Oroszország nem lesz kötelezhető a jövőben az EJEB döntéseinek alkalmazására, akkor azt az ítéletet sem kell figyelembe vennie, amely 1,9 milliárd eurós kártérítés kifizetésére kötelezi a 2004-ben pénzügyi csalás vádjával szétdarabolt Jukosz vállalat volt részvényeseinek, közöttük az orosz szövetségi nyomozó bizottság által gyilkosság szervezésével múlt héten megvádolt ellenzéki Mihail Hodorkovszkij főrészvényesnek.

A Jukosszal kapcsolatosan a hágai nemzetközi döntőbíróság 2014-ben döntött úgy, hogy Moszkvának 50 milliárd dollár (37 milliárd euró) kárpótlást kell megfizetnie az olajvállalat részvényesei számára. Oroszország azonban elutasította az ítélet végrehajtását, Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy Moszkva megvédi az érdekeit.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »