Az oroszok jóvoltából 35 ezer Szíriában tevékenykedő terrorista deríthette ki, valóban várják-e szüzek őket a másvilágon

Több mint 4 ezer felkelőt evakuáltak csütörtökre virradó éjjel Kelet-Aleppó utolsó, még a szíriai ellenzék kezén lévő körzetéből – közölte a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC). Az ICRC szerint a városrész kiürítésének folyamata péntekig tart.

Az evakuálások egész nap és egész éjjel folytatódnak, és valószínűleg még holnap (pénteken) is tartanak. Még ezreket kell kimenekíteni, de pontos adatok nincsenek arról, hogy még hányan maradtak a városrészben. Az ICRC szerint a súlyos sebesülteket és betegeket már biztonságba helyezték. A szíriai kormány eddig még semmilyen hivatalos adatot nem közölt a kelet-aleppói evakuálási műveletekről.

Ha véget ér a mostani kimenekítési procedúra, a Bassár el-Aszad elnök vezette szíriai vezetés bejelentheti, hogy teljesen visszafoglalta az észak-szíriai várost, ami a csaknem hat éve tartó polgárháború legfontosabb kormányzati győzelmeként értékelhető.

Hírdetés

Aszad a Sana állami hírügynökség csütörtöki jelentése szerint azt mondta, hogy a kormányerők aleppói sikere győzelem mindenki számára, aki a terror elleni harcot támogatja. Utóbbiak közül a szíriai elnök szoros szövetségeseit, Iránt és Oroszországot említette. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a tárca kollégiumának csütörtöki moszkvai tanácskozásán kijelentette, hogy a 2015 szeptemberében indult orosz légicsapások során 35 ezer fegyverest öltek meg Szíriában.

Aszad egy magas rangú iráni küldöttséggel tartott találkozót követően kijelentette: a harcmezőn elért sikerek alapvető fontosságú lépést jelentenek abba az irányba, hogy Szíria egész területén megszűnjön a terrorizmus, illetve megfelelő körülmények legyenek a háború lezárását célzó megoldáshoz.

A véres konfliktus 2011 óta több mint 310 ezer halálos áldozatot követelt, és a lakosság több mint felét kényszerítette otthona elhagyására.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »