Az oroszok harcirepülőket vezényeltek az ukrán határhoz közel

Az oroszok harcirepülőket vezényeltek az ukrán határhoz közel

Oroszország vadászgépeket és helikoptereket vont össze Ukrajnával közös határán, jelentették kedden a nyugati titkosszolgálatok a Sky News szerint. A jelentés szerint az oroszok a szárazföldi inváziót légiháborúvá akarják kiterjeszteni.

Lloyd Ausztrin amerikai védelmi miniszter hivatala azonban úgy véli, hogy nincsenek arra utaló közvetlen jelek, hogy masszív légitámadás előkészületei zajlanának, az orosz harci repülőgépek megjelenését veszélyként jelölte meg a NATO tagállamok védelmi minisztereinek keddi ülésén.

A Financial Times arról ír, hogy a a repülőgépek Ukrán határ közelében való megjelenése fokozza az elvárásokat, hogy a Nyugat minél gyorsabban és minél több légvédelmi egységet és tüzérségi lőszert biztosítson Ukrajnának.

A Sky News egy neve elhallgatását kérő tisztviselőre hivatkozva azt írja, hogy Austin szerint nagyon kevés ideje maradt a Nyugatnak, hogy felkészítse Ukrajnát az offenzívára.

Hírdetés

“Az orosz szárazföldi haderők eléggé kimerültek – ez jelzi leginkább, hogy Moszkva megváltoztatva a taktikáját a légtérre kezd összpontosítani. Ha az ukránok túl akarják élni, minél több légvédelmi rendszerre van szükségük és minél több lőszerre”

fogalmazott a tisztviselő.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a légitámadás lehetősége nem azért emelkedett, mert az orosz szárazföldi erők kimerültek, hanem mert az ukrán integrált légvédelmi hálózat az orosz dróntámadások miatt elért teljesítőképessége határához. Erre már a kijevi vezetés is többször utalt nyilatkozataiban. Ha az erről szóló információk helyesek, akkor az oroszok most érzik úgy, hogy érvényesíteni tudják majd légifölényüket.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »