Az oroszok felfüggesztik a stratégiai fegyverzetcsökkentő egyezményt

Az oroszok felfüggesztik a stratégiai fegyverzetcsökkentő egyezményt

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a Szövetségi Gyűlés előtt tartott beszédet, melyben közölte, felffüggesztik tagságukat az amerikai-orosz nukleáris lefegyverzési egyezményben.

Az Új START egyezmény korlátozza az USA és Oroszország stratégiai fegyverarzenáljának méretét. Moszkva korábban is tett már utalást arra, hogy újra be tervezi indítani a nukleáris fegyverek gyártását, a mai bejelentés pedig már egyértelműen utal arra, hogy a korábbi információk helyesek voltak.

Putyin beszédében kiemelte, hogy Oroszország nem lép ki az egyezményből, ugyanakkor a jelenlegi globális helyzetben előre nem látható időre felfüggeszti tagságát. A döntést azzal indokolta, hogy szerinte az USA atomfegyver-kísérletre készül.

„Ha az USA atomfegyver-kísérletet hajt végre, akkor mi is így teszünk. Oroszország védelmi minisztériumának és a Roszatomnak biztosítaniuk kell az orosz atomfegyver kísérletképességét arra az esetre, ha ezt az USA elsőként meglépi”

fogalmazott az orosz elnök.

Hírdetés

A döntés előzménye, hogy az USA januárban kétszer is megvádolta Oroszországot az egyezmény megsértésével. Állításuk szerint ugyanis az oroszok egyrészt megakadályozták nukleáris objektumaik ellenőrzését, másrészt az USA ellenséges gesztusaira hivatkozva lemondták részvételüket az egyezmény kétoldalú konzultációs bizottságnak Kairóban tartott ülésén.

Putyin beszédében hangsúlyozta, hogy Oroszország nem fog atomfegyvert bevetni addig, amíg nem használnak ilyen fegyvert ellene.

Az Új START egyezményt még 2010-ben írta alá az USA és Oroszország. Az egyezmény értelmében megegyeztek a stratégiai fegyverarzenál korlátozásáról, tehát hogy egyik atomhatalomnak se legyen 700-nál több interkontinentális, illetve tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétája, valamint nehézbombázója összesen.

A hozzájuk való robbanófejek számát 1550-ben, a rakétaindító berendezések számát 800-ban maximálták. A szerződés annyiból sikeresnek tekinthető, hogy mindkét fél nukleáris fegyverzete az előirányzott mennyiség alá csökkent, ezt a felek egymás közt is ellenőrizték.

mandiner.hu, portfolio.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »