Az oroszok csupa jó szándékból kivonultak a Kígyó-szigetről

Az oroszok csupa jó szándékból kivonultak a Kígyó-szigetről

Szerda éjjel tüzérségi támadást hajtottak végre a Kígyó-szigeten, amit követően az oroszok elmenekültek – közölte az ukrán hadsereg déli hadműveleti parancsnoksága. Az oroszok nem sokkal később bejelentették, hogy „jó szándékból” elhagyták a szigetet, írja az Index.

Az ukránok azt írták, hogy az éjjeli akciót követően az életben maradt orosz katonákat két csónakkal evakuálták a szigetről. Elmondásuk szerint a szigeten még mindig ég a tűz, és az evakuáció után is robbanásokat hallottak onnan.

Mindeközben az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov őrnagy is megerősítette, hogy elhagyták a szigetet, bár ő egy kicsit máshogy indokolta meg a lépést, ugyanis azt mondta, hogy a „jó szándék” vezérelte őket.

Hírdetés

Konasenkov úgy fogalmazott: az Orosz Föderáció a lépéssel azt próbálja bizonyítani, hogy „nem gátolja az ENSZ arra vonatkozó erőfeszítéseit, hogy egy humanitárius korridort hozzanak létre a mezőgazdasági termékek Ukrajnából történő exportálása érdekében”.

Hozzátette azt is, hogy innentől kezdve szerinte nem lehet Oroszországot azzal vádolni, hogy éhínséget idéz elő az élelmiszer-kereskedelem megakadályozásával.

Demkó Attila: politikailag kellemetlen, katonailag helyes

„Az oroszok kivonultak a Kígyó-szigetről. Nem jóindulatból, ahogy mondják, hanem mert az ukrán szárazföld elfoglalása nélkül ez egy nehezen tartható pozíció, ahol folyamatosan véreztek.

Politikailag kellemetlen, katonailag helyes döntés. Rámutat az orosz képességek hiányosságaira, de arra is, hogy a politikai vezetés képes racionális döntések meghozatalára. Biztosan ki tudtak volna még hetekig-hónapokig tartani – nem volt jele a visszavonulásnak, az láthatóan az ukránokat is meglepte” – írja az MCC Geopolitikai Műhely vezetője.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »