Az oroszok brutális támadást indítottak, napokon belül eleshet a stratégiai fontosságú ukrán város

Az oroszok brutális támadást indítottak, napokon belül eleshet a stratégiai fontosságú ukrán város

Az orosz katonák Vuhledar város utcáin harcolnak, az ostrom elkezdődött- – közölte még hétfőn Jurij Podoljaka, egy oroszpárti, de ukrán származású vojenkor saját Telegram csatornáján. A ostrom kezdetét azóta több nyugati hírügynökség is megerősítette. Az oroszok nem lacafacáznak, rakétasorozatvetőkkel is támadják a várost, ahol 2022-ben egy tankcsatában súlyos veszteségeket szenvedtek. A történelem, úgy fest, itt nem fogja megismételni önmagát.

Ugyanakkor az ukrán Andrij Nazarenko, a 72. önálló gépesített dandár pilótanélküli rendszerek zászlóaljparancsnoka a Szvoboda rádiónak nyilatkozva elárulta, hogy a támadásban 4-7 önálló orosz dandár vesz részt, ami többször túlerőt jelent az ukránok kárára.

Nazarenko azt is elmondta, hogy a háború kitörése óta az oroszok sokat fejlődtek elektronikai hadviselés terén, ami lényegében azt jelenti, hogy jóval nehezebb drónokkal kilőni az orosz célpontokat a jelzavarótechnológiák alkalmazása miatt.

mondta a zászlóaljparancsnok.

Footage of Russian bombardment of Vuhledar with glide bombs and rocket fire. A couple days ago, the Ukrainian analytical project @Deepstate_UA, Ukraine sent territorial defense troops to reinforce the 72nd Mechanized Brigade, but they couldn’t stop the Russian advance. It now… pic.twitter.com/NE9Yk6F5Ox — John Hardie (@JohnH105) September 24, 2024

Ivan Sztupak ukrán katonai elemző szerint Vuhledar napok alatt eleshet.

„A város egy erődváros, megerődített terület egy dombon, amelyet évekkel ezelőtt építettek ki. Ki kellene tartani, de sajnos, olyan helyzet állt elő, amelyben a város lényegében körbe van zárva”

mondta.

Hírdetés

A város körbezárását az oroszok már napokkal előtt bejelentették azzal, hogy nem csak elfoglalták az 532-es főutat, de a város körüli összes magaslat is kezükben van. Ez magyarul azt jelenti, hogy az ukrán utánpótlási vonalak innentől fogva belőhetők tüzérséggel.

Bár a teljes ostromgyűrű még nem alakult ki, egyesek már most arra számítanak, hogy az ukránok feladják a várost, amíg még menekülni tudnak.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, katonai elemzők szerint az oroszok jól játszották ki a kártyáikat Vuhledár térségében, és addig váltogatták a nyomást az ukrán állásokon, míg végül sikerült megtalálni a gyengepontot. Az ukránok ugyanis Pokrovszk megerősítésére csapatokat helyeztek át Vuhledarból – amikor ez megtörtént, az oroszok újra áthelyezték a támadások súlypontját, ami most a város bevételéhez vezethet.

Vuhledar helyzete azért is drámai, mert a városban nincs légvédelem, amit a város védő 72. gépesített dandár helyettes parancsnoka is elismert a Financial Timesnak nyilatkozva. Azt is elmondta, hogy gyakorlatilag a nyílt háború kitörése óta nem volt rotáció a várost védők körében, vagyis nem cserélték le őket, nem pihentették az ott szolgáló csapatokat több mint két és fél éve.

A vuhledari védők kimerültségére az ukránpárti újságíró, Julian Röpcke is felhívta már a figyelmet, aki leszögezte, hogy ha a város elesik, az belső és külső tényezőkre is visszavezethető lesz”.

A város egyébként azért is kulcsfontosságú Ukrajna számára, mert innen bombázták az oroszok déli logisztikai vonalait. Elvesztése nem lenne olyan súlyos, mint ha Pokrovszkot kellene feladniuk, de mindenképp súlyos veszteséget jelentene Kijev számára.

Körkép-vélemény:

Megjegyezzük, az ukrán politikai vezetés számára az orosz területek támadása és a kurszki betörés továbbra is fontosabb retorikai elem, mint a kelet-ukrajnai orosz előretörés megállítása. Felvetődik a kérdés, hogy a kurszki betörés nem-e egy utolsó kísérlet arra, hogy belevonják a Nyugatot a nyílt háborúba Oroszországgal – mert a keleti front már menthetetlen…

körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »