Az oroszok azt állítják, bizonyítékaik vannak arra, hogy Ukrajna érintett a moszkvai terrortámadásban

Az oroszok azt állítják, bizonyítékaik vannak arra, hogy Ukrajna érintett a moszkvai terrortámadásban

Oroszország csütörtökön bejelentette, hogy a múlt heti, krasznogorszki (Moszkva külvárosa) terrortámadás elkövetői Ukrajnától kaptak pénzügyi támogatást tettük elkövetéséhez. A támadásban közel 150 ember halt meg és több száz megsebesült. Ukrajna az első nyilatkozatában orosz provokációnak nevezte a terrortámadást (vagyis Moszkvát vádolták meg annak elkövetésével). Míg a nyugati sajtó némi habozás után az Iszlám Államot kiáltotta ki a merénylet felelősévé, az oroszok nem, és a kezdetektől egy lehetséges ukrán szálról szóló narratívát erőltetnek.

Az Oroszország Vizsgálóbizottsága (Szledkom) a bejelentés során közölte, hogy „megerősítést nyertek azok az információk, melyek szerint az elkövetők jelentős összegeket kaptak kriptovalutában Ukrajnától, és ezt a pénzt a támadás előkészítéséhez használták fel”.

Az oroszok nyilatkozata szerint őrizetbe vettek egy újabb személyt, akit a múlt szombati terrortámadás finanszírozásának támogatásával gyanúsítanak.

Állítólag az pénz „ukrán nacionalistáktól” származott, de részletek a forrásokról, az utalás módjáról vagy az esetleges részt vevő szervezetekről nem osztott meg a bizottság.

A helyzet elég bonyolult. Egyrészt, a Iszlám Állam viszonylag későn vállalta magára a merényletet, ráadásul szokatlan módon az elkövetők nem vállalták fel a mártírhalált, hanem fegyvereiket eldobva elmenekültek a helyszínről. A merénylet telefonon, pénzért való megrendelése sem épp az IÁ-ra vall. A nyugati sajtó ellentmondást nem tűrő stílussal terítette az Iszlám Államról szóló narratívát már a merénylet napján, annak ellenére, hogy Moszkva azt nem ismerte el. Majd nem sokkal később Washingtonban egyre magasabb beosztású politikusok jelentették ki, hogy nem Ukrajna áll a támadás mögött. A történet tehát tényleg sántít.

Ugyanakkor az orosz narratíva sem kikezdhetetlen. Főleg azért, mert a Kreml képes hasznot húzni a jelenlegi helyzetből. Míg korábban arról volt szó, hogy Putyin újraválasztása után mozgósítás lesz Oroszországban, most a terrortámadás hatására valószínűleg lesz elég önkéntes az Ukrajnában harcoló egységek feltöltéséhez, így nem lesz szükség mozgósításra.

Hírdetés

Az orosz politikai narratívák „rossz zsaruja”, a radikális kijelentéseiről ismert Dmitrij Medvegyev kijelentette, ha beigazolódik, hogy az ukrán politikai vezetés tudtával és jóváhagyásával történt a terrortámadás, akkor „Oroszország végezni fog az ukrán vezetőkkel”.

„Semmilyen bírósági eljárás vagy nyomozás nem segít, ha az erőre nem válaszolunk erővel, a gyilkosságokra pedig nem a terroristák kivégzésével és családjuk meghurcolásával felelünk”

mondta.

Az oroszok ráadásul nem csak egyedül Ukrajnát tartják felelősnek, hanem a Nyugatot is. Alekszandr Bortnyikov, az FSZB vezetője kedden közölte, hogy atámadás mögött ott álltak Ukrajna mellett az Egyesült Államok és Nagy-Bbritannia (minő véletlen, épp a legfontosabb ellenfelek a Fekete-tengeren és Ukrajnában), és Ukrajna a támadás végrehajtásával azt akarta nekik bizonyítani, hogy mennyire „potens”.

Az amerikaiak válasza mindenesetre elég vérszegény volt. Moszkva csütörtöki kijelentéseire reagálva John Kirby, a Fehér Ház szóvivője azt mondta, hogy az oroszok „abszurd propagandát terjesztenek”. Mezőgazdász nagybácsijának egyik mondását emlegette fel, miszerint „a legjobb trágyakereskedőknek gyakran saját szájuk is tele volt a termékükkel”, majd hozzátette, hogy „úgy fest, az orosz képviselők is elég jó trágyakereskedők”.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »