Az oroszok állítják, Krinkijt is visszavették az ukránoktól

Az oroszok állítják, Krinkijt is visszavették az ukránoktól

Néhány nappal Avgyijivka bevétele után az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu azt jelentette, hogy újra visszafoglalták Krinkij települést az ukránoktól. Krinkig iszonyatosan irritáló ukrán szilánk volt a déli fronton, ugyanakkor valóságos vérszivattyú az ukrán hadsereg számára.

Krinkij volt a helyszíne a tavalyi év talán legértelmetlenebb csatájának, amely során az ukránok megpróbáltak betörni a Dnyeper oroszok által uralt bal partjára. Az orosz tüzérség záporozó lövedékei között, hatalmas veszteségek árán ki is építették a hídfőt, aminek tartása azonban szintén rendkívül költséges volt (elsősorban élőerőt tekintve).

Az ott harcoló katonák a hiábavalónak tűnő csatát tisztán stratégiát nélkülöző politikai célú hadműveletnek tartotta, nem nagyon rejtették a véka alá nemtetszésüket a politikai vezetés döntését illetően, amellyel tovább erőltették a folyó keleti partján folyó harcokat.

Hírdetés

Az orosz tüzérségi fölény és a nehézkes, csónakokon történő utánpótlás ellenére az ukránok így is hónapokig tartották Krinkij az oroszokkal szemben.

Sojgu állítását a település bevételéről az ukrán fél még nem erősítette meg. Ha a hír igaz, az azt jelenti, hogy a Dnyeper torkolatának keleti partja ismét teljes egészében orosz kézen van.

Az oroszok Avgyijivka bevétele után azonnal offenzívába kezdtek Dél-Ukrajnában (Robotine-Verbove vonal), Bahmuttól nyugatra, Ivanyivszkénél, valamint Pobjedánál (DélKelet-Ukrajna).

Körkép.sk, SkyNews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »