Az oroszok állítják, bekerítették Bakhmutot. Üzentek a németeknek: ideje dönteni

Az oroszok állítják, bekerítették Bakhmutot. Üzentek a németeknek: ideje dönteni

Eszkalálódik a háború. A nyugat tankokat (értsd: támadófegyvereket) ad Ukrajnának, az oroszok a háború kiszélesedésére figyelmeztetnek. Nyugati elemzők szerint Moszkva nagy offenzívára készül legkésőbb márciusban. Az orosz külügy reagált a német külügyminiszter háborús túlkapására. Ez a háború 337. napja.

Marija Zakharova orosz külügyi szóvivő is reagált Annalena Baerbock német külügyminiszter minapi kijelentésre, aki az Európa Tanács közgyálésén arról beszélt, hogy “hadban állunk Oroszországgal”.

Zakharova felszólította Németország moszkvai nagykövetét, hogy tisztázza Berlin álláspontját az ukrajnai konfliktus kapcsán.

“A német külügyminiszter azt mondta, hogy országa más nemzetekkel együtt közösen harcol Oroszország ellen. Közben a minisztériuma nem tekinti saját országát a konfliktus részesének. Figyelembe véve ezeket az ellentmondásos kijelentéseket, Németország oroszországi nagykövetének tisztáznia kellene azokat”

idézte Zakharovát a Mandiner.hu.

Az oroszok a fronton, a Nyugat a politikában növeli a nyomást

A Reuters arról írt, hogy Oroszország fokozta Ukrajna védelmének áttörésére tett erőfeszítéseit az ország keleti részén. Ukrán tisztviselők szerint épp ezért több nyugati fegyverre van szüksége Ukrajnának. Az ottani haderő közlése szerint az oroszok rakétákkal és drónokkal legalább 11 embert öltek meg. Szerintük a kritikus infrastruktúrára mért csapások az oroszok részéről válasz volt arra, hogy Ukrajna nyugati tankokat ad át.

Az oroszok ezzel szemben azt állítják, hogy energetikai csomópontokat és olyan szállítási útvonalakat bombáztak tegnap, amelyek a nyugati fegyverszállítmányok célbajuttatásában játszottak szerepet.

Közben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rövid köszönöm után hosszú listát közölt az általa követelt fegyverekről: modern tankokról, modern, negyedik generációs vadászgépekről, valamint további gazdasági szankciókról Oroszország terhére.

Hírdetés

“Fegyverek kellenek a frontra. Fegyverek kellene, amelyek megvédik a légterünket. Új szankciók kellenek Oroszország ellen. Azaz politikai és gazdasági fegyverek”

mondta Zelenszkij.

Bakhmut majdnem bekerítve

Az orosz TASS hírügynökség arról írt, hogy az orosz haderő bekerítette Bahmutot és elvágta a város összes utánpótlási vonalát. Egy városból kivezető út maradt szabadon . Az ukránok ezt még nem erősítették meg, de korábban voltak arra vonatkozó hírek, hogy az orosz csapatok már belekóstoltak a város déli negyedeibe.

Oroszország tavasszal támadhat

A Bloomberg nyugati elemzőkre hivatkozva közölte, hogy Oroszország nagy márciusi offenzívára készül Ukrajna ellen. A téma hetek óta rezonál a sajtóban. Az Ukrajinszka Pravda a cikkre hivatkozva kiemelte, hogy Putyin orosz elnök nagy támadásra készül, egyúttal fel akarja készíteni országát egy USA-val és szövetségeseivel vívandó évekig tartó háborúra.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénzeken kijelentette, hogy nincs közelesé az orosz és amerikai álláspontokban Ukrajna kapcsán. Mint mondta, Washington a témában merev maradt.

Úgy vélte, az ukrajnai helyzet körüli feszültség fokozódik Washington döntései és az USA más országokra gyakorolt nyomása miatt. Majd Donald Trump volt amerikai elnököt idézte, aki szerint az Ukrajnának szállított harckocsik után fennáll a veszélye, hogy majd atomtölteket is kapnak, ami egyet jelentenek az atomháborúval.

“Egyet lehet érteni ezzel a megjegyzéssel annyiban, hogy a feszültség valóban fokozódik”

mondta.

Körkép.sk, Reuters, TASS, pravda.com.ua


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »