Az orosz titkosszolgálat szerint már Lengyelország is Ukrajna területi épségére tör

Az orosz titkosszolgálat szerint már Lengyelország is Ukrajna területi épségére tör

Érdekes, eddig csak közösségi oldalak kommentszekcióiban emlegetett hír jelent meg az orosz kormányközeli RT-n. A (nem csak) nyomokban orosz propagandát szállító oldal ugyanis azt írja egy magasrangú orosz titkosszolgálatra hivatkozva, hogy az Egyesült államok megegyezett Lengyelországgal, Ukrajna nyugati része Varsóhoz kerülhet egy esetleges rendezés esetén.

Szergej Nariskin, az orosz titkosszolgálatok külföldi hírszerzését koordináló ügynökségének vezetője, Putyin elnök közeli bizalmasa azt nyilatkozta, hogy hamarosan lengyel csapatok indulhatnak el a lengyel-ukrán határ felé, hogy kellő pillanatban, békefenntartó jelleggel megszállják Ukrajna nyugati területeit – amerikai jóváhagyással. 

Nariskin szerint az orosz hírszerzésnek egyértelmű bizonyítékai vannak az amerikai-lengyel együttműködésre.

Hírdetés

A forgatókönyv a következő: békefenntartó célzattal lengyel katonák vonulnának be Ukrajna területére, hogy az „orosz agressziótól” megvédjék a lakosságot, majd Lengyelország ottfelejtené magát Ukrajnában. Számos történelmi példát láttunk már hasonlóra, csinálták ezt már az oroszok is több helyütt. 

Az oroszok úgy tudják, a lengyel akcióra Washington nyomására, de NATO-mandátum nélkül kerül majd sor, legfeljebb önkéntességi alapon segíthetnek be a tagállamok. Hogy az orosz hírszerzés honnan szedi ezeket az információkat, illetve milyen bizonyítékai vannak az eddig legfeljebb összeesküvés-elméletként felmerülő elképzelésre, nem tudni. Ugyanennyi erővel Kárpátalja magyar, esetleg dél, dél-kelet Ukrajna román megszállását is vizionálhatnák, bár ez utóbbi abból a szempontból még inkább elképzelhetetlen, hogy a térségben orosz stratégiai célpontok is vannak.

Nariskin szerint a lengyelek csak olyan területeket szállnának meg Ukrajnában, ahol „esélyük sincs orosz katonákkal találkozni”. 

Állítólag a lengyel titkosszolgálat már azon dolgozik, hogy találjon néhány kollaboránst az ukrán elitből, akik hajlandóak lennének támogatni a „békefenntartást” és néhány stratégiai fontosságú infrastrukturális célt. Nariskin szerint a lengyelek ugyanazt próbálják meg eljátszani, amit az első világháborút követő lengyel-orosz háború során. Akkor – így Nariskin-, a nyugati nagyhatalmak hallgatólagos beleegyezést adtak a lengyel megszállásra, hogy Varsó így állítsa meg az Európa felé tartó bolsevik fenyegetést.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »