Az orosz palládiumot nem cserélték le, a gyártó cég tulajdonosát sem szankciózták

Az orosz palládiumot nem cserélték le, a gyártó cég tulajdonosát sem szankciózták

Sokan csodálkoznak, hogy Vladimir Potanyint, illetve harminc milliárd dolláros vagyonát eddig miért nem szankcionálták, hiszen szintén Putyin hű harcostársa. De nincs itt semmi látnivaló, a magyarázat a palládiumban van.

Európa még márciusban rekordmennyiségű orosz palládiumot vásárolt, amit az autókatalizátorok gyártásához használnak. A vásárlásokat még azelőtt végrehajtották, mielőtt lezárták volna az orosz repülőgépek előtt a légteret, ugyanis a palládiumot hagyományosan repülőn szállítják. A Norilsk Nickel, amelynek tulajdonosa Vladimir Potanyin, a világ legnagyobb palládiumtermelőjének számít. Legfontosabb európai ügyfelei pedig felvásárolták a fémből elérhető összes rendelkezésre álló mennyiségét, hiszen tudták: Oroszországot nehéz lesz helyettesíteni ezen a piacon. A szakértők szerint a katalizátorok gyártásában domináns fém marad a palládium, mert a platinával való felváltása jelentős kutatás-fejlesztési beruházásokat igényelne.

Kilőtt a palládiumvásárlás

A szankciók és az ebből eredő logisztikai problémák fellendülést okoztak a palládium piacán. Az Eurostat adatai szerint az EU országai márciusban 164 000 troy uncia (31,1g) palládiumot vásároltak Oroszországtól 407 millió euró értékben, ami két évtizede a legmagasabb havi beszerzés.

A vásárlás nagy részét Németország intézte 115 700 unciával, 297 millió euró értékben. A világ legnagyobb palládiumgyártó Norilsk Nickel egyik legfontosabb ügyfele ugyanis, a BASF SE vegyipari konszern ebben az országban található. A piacon elérhető maradékot pedig Olaszország vásárolta fel. Egy évvel ezelőtt az EU márciusban 90 ezer unciát vásárolt a fémből. Így az EU az első negyedévben a Norilsk Nickel által kitermelt palládium közel negyedét vásárolta fel. A témában megkeresett Norilsk Nickel nem kívánt ez ügyben nyilatkozni.

Az EU a legnagyobb palládiumvásárlója a Norilsk Nickelnek

Hírdetés

Európa továbbra is kulcsfontosságú piac a fémek értékesítésében, általában a palládium felvevőpiacaként: 2021-ben Európa hozta a Norilsk Nickel bevételeinek 52 százalékát (17,1 milliárd dollár). Európa részesedése a palládiumból származó bevételekből 42 százalék volt. A Norilsk Nickel 6,6 milliárd dollárt keresett a fémből, ami a teljes bevétel 39 százaléka.

Vlagyimir Potanyin, a Norilsk Nickel elnöke március 12-én úgy nyilatkozott:

„Minden barátságtalan retorika ellenére termékünk továbbra is keresett.”

Az EU nem mondhat le az orosz fémről, mivel ezt a piacot (is) Oroszország uralja. Oroszország a teljes fémkínálat 40 százalékát adja, így a szankciók Európát és az Egyesült Államokat sújtanák a legsúlyosabban, amelyek fogyasztói nem tudnák máshonnan pótolni az orosz fémet.

Az Oroszországból érkező palládiumszállítmányokat repülési tilalom akadályozta, ami arra kényszerítette a Norilsk Nickelt, hogy alternatív ellátási útvonalakat keressen. A vállalat a fémkivitelét keleti központokba helyezte át. Így fennáll a kockázata annak, hogy az Norilsk Nickel által előállított mennyiség nem kerül ki teljes egészében a globális piacra. Márciusban, maga Vlagyimir Potanyin nyilatkozta, hogy a vállalat forgatókönyvet készít a szállítások átirányítására az EU-ból és az USA-ból Kínába.

Pótolhatatlan az orosz palládium

Oroszország és Dél-Afrika birtokolja a világ palládium készletének 80 százalékát.

Az új lelőhelyek hiánya és a dél-afrikai lelőhelyek jelentős kimerülése miatt az orosz palládiumot jelenleg lehetetlen pótolni. Átlagosan körülbelül öt gramm palládiumot használnak fel egy személygépkocsi-katalizátorban. A palládium platinára való cseréje jelentős kutatás-fejlesztési befektetést igényel, és több évig is eltarthat a kipufogórendszer cseréje egy adott autómodellben.

A fém jelenleg 2 ezer dollárba kerül unciánként, de márciusban történelmi csúcsra, unciánként 3289 dollárra emelkedett, attól tartva, hogy az oroszországi szállítás megszakad. 2022-ben a palládium iránti globális kereslet 3 százalékkal, 10,3 millió unciára nő az autóipar részleges fellendülése miatt. A palládiumpiac idén várhatóan egyensúly közeli lesz, esetleg 0,1 millió uncia, azaz körülbelül három tonnás deficittel.

(Mandiner)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »