Az orosz nagykövetség közösségi oldala szerint a romániai sajtó a Vörös Hadsereg katonáit rágalmazó cikkeket jelentet meg

Az orosz nagykövetség közösségi oldala szerint a romániai sajtó a Vörös Hadsereg katonáit rágalmazó cikkeket jelentet meg

A román külügyi tárca azt kérte az Oroszországi Föderáció Nagykövetségétől, hogy „aktualizálja” a történelemmel kapcsolatos információit, miután a külképviselet Facebook-oldalán vasárnap olyan szöveg jelent meg, miszerint a nyugati és romániai sajtó rendszeresen a Vörös Hadsereg katonáit rágalmazó cikkeket jelentet meg – adta hírül az Agerpres.
A román külügyminisztérium (MAE) sajtóközleményt adott ki, amelyben leszögezi, hogy az Oroszországi Föderációval pragmatikus és belátható kapcsolatot kíván ápolni, és úgy tartja tanácsosnak, hogy a történelmi kérdések megvitatását a történészekre és az akadémiai szféra tagjaira bízzák. Hozzáteszi,

az orosz nagykövetség által közzétett bejegyzés nem akadémiai igényességgel megalapozott információkra épül,

és a két ország múltbéli kapcsolata nem adhat teret a kétoldalú kapcsolatokat rontó spekulációknak, megalapozatlan véleménynyilvánításoknak.

Hírdetés

A külügyi tárca felhívja az orosz külképviselet figyelmét, hogy létezik egy román-orosz vegyes történészbizottság, amely illetékes a két ország történelmi viszonyának kielemzésében. „Felkérjük az Oroszországi Föderáció Nagykövetségét, hogy a közös bizottság egy leendő munkájában aktualizálja az általa használt történelmi információkat” – írja a MAE.

Az Oroszországi Föderáció Bukaresti Nagykövetsége azt írta a közösségi oldalra, hogy a Vörös Hadsereg katonáit rablók és erőszakolók bandájaként állítja be a nyugati sajtó.

„A nyugati és román sajtóban hosszú ideje rendszeresen különböző cikkek jelennek meg, amelyek rágalmazzák a Vörös Hadsereg katonáit, akik a fasizmus alól szabadították fel Kelet- és Közép-Európa országait. Ezen állandó propagandakampány keretében a szovjet- és oroszellenes kritikusok igyekeznek az embereket arról meggyőzni, hogy a Vörös Hadsereg egy rablókból és erőszakolókból álló banda volt, akik semmi kíméletet nem tanúsítottak a civil lakosság iránt. Ma ezen kampány újraélesztésének vagyunk tanúi” – jelent meg az orosz nagykövetség Facebook-oldalán.

A külképviselet szerint ez a félretájékoztatás Paul Joseph Goebbels náci propagandaminisztertől származik, majd később más országok is elterjesztették. Ugyanakkor Sztálin egy parancsát is közzétették, amelyben megtiltotta, hogy a katonák erőszakosan lépjenek fel a lakossággal szemben.

Az orosz nagykövetség úgy véli, hogy kevés köze van a valósághoz a „davaj csaszi” mítoszának, amelynek értelmében a szovjet seregek 1944-ben végigrabolták a romániai lakosságot.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »