Az orosz külügy szerint egy NATO-tagállam már beszállt a háborúba

Lettország már az ukrajnai háború részese, jelentette ki az orosz külügy szóvivője, Maria Zaharova. Elmondása szerint Lettország olyan fegyvereket adott át Ukrajnának, amivel most az ukránok orosz területen orosz civileket gyilkolnak.

Az orosz külügy nyilatkozata reakció arra a lett bejelentésre, hogy újabb 500 drónnal támogatják meg Ukrajnát. Jelenleg Ukrajna orosz területen, a Kurszk régióban is harcol, ahol (állítása szerint) már több mint 1200 négyzetkilométernyi területe és cirka 80 települést foglalt el. Az orosz sok tízezer embert evakuáltak a térségből. Egyelőre az orosz védelemnek nem sikerült ellentámadásba lendülnie a régióban, hogy kiszorítsa az ukránokat.

Zaharova szerint a lett támogatás azt bizonyítja, hogy a balti ország aktívabban részt vesz a háborúban, hiszen az általa küldött fegyvereket orosz civilek megölésére is használják.

Hírdetés

Zaharova nem tisztázta, milyen (nem verbális) választ fog adni Oroszország Lettországnak.

Lettország a másik két balti állammal együtt történelmi tapasztalataik és stratégiai kiszolgáltatottságuk és a területükön élő nagyszámú orosz kisebbség miatt a legmegveszekedettebb háborús héjáknak számítanak, akik elkötelezettek a háború mellett. Közben nagyban készülnek egy esetleges orosz támadásra, a nyugati fórumokon pedig Ukrajna korlátlan katonai támogatása mellett érvelnek.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »