Az orosz katonai titkosszolgálattal is kapcsolatban állt a rendőrgyilkos szervezete

Az orosz katonai titkosszolgálattal is kapcsolatban állt a rendőrgyilkos szervezete

Az orosz katonai titkosszolgálat használta fel céljaira azt a hungarista szervezetet, amelynek vezetője szerdán agyonlőtt egy nyomozót.

Az orosz hírszerzéssel is kapcsolatban állt a bőnyi rendőrgyilkos által vezetett szélsőséges szervezet az Index szerint. Az oldal azt írja: a Magyar Nemzeti Arcvonal közös gyakorlatot is tartott orosz diplomatákkal. Azt a Moszkva-barát hírportált is a férfi mozgalma indította, ami diplomáciai botrányt robbantott ki azzal, hogy 2014-ben arról írtak: a magyar kormány tankokat szállít a szakadárok ellen küzdő ukrán hadseregnek.

Az idős férfi szerda reggel nyitott tüzet a hozzá házkutatási paranccsal érkező rendőrökre, akik illegális fegyvereket kerestek volna nála – az egyik járőr azonnal meghalt. A támadó is megsebesült, őt elfogták.

Hírdetés

„Kompromisszumok nélkül kell kezelni”

Részvétét fejezte ki a Bőnynél agyonlőtt járőr családjának Lázár János. A tárcavezető szerint a hatóságoknak és az igazságszolgáltatásnak is kompromisszumok nélkül kell kezelni a 46 éves rendőr ellen elkövetett támadást. „Az elmúlt 25 év egyik legdurvább akciójáról volt szó annak értelmében, hogy szélsőjobboldali szervezetek vezetője közül fegyverrel még, az elmúlt 25-30 esztendőben még senki sem támadott. Azt hiszem, hogy a rendőrségnek és a nyomozói szerveknek, majd az igazságszolgáltatásnak kompromisszumok nélkül, következetesen kell értékelnie ezt a súlyos bűncselekményt” – hangsúlyozta a kancelláriaminiszter.

Jobbik: A BM-ben kell, hogy legyen a politikai felelőse

A Belügyminisztériumban keresné a bőnyi rendőrgyilkosság politikai felelősét a Jobbik. Az ellenzéki párt szóvivője ugyanis arra hívta fel a figyelmet: az egyenruhást agyonlövő idős férfit már 26 éve figyelték a magyar hatóságok, így tudniuk kellett volna azt, hogy a házában fegyverek lehetnek. Mirkóczki Ádám hangsúlyozta: ilyen esetekben nem a rendőrséget, hanem a terrorelhárítást kell mozgósítani. Azt, hogy ez miért nem így történt, a nemzetbiztonsági bizottság következő ülésén derítené ki az ellenzéki párt.

„Első körben ki kell vizsgálni az első, és talán legfontosabb kérdést, hogy egyéni hiba, vagy egyéni döntések okozták ezt a tragédiát, vagy egy rendszerszintű problémával állunk szemben. A mi meggyőződésünk, hogy a Belügyminisztériumban kell, hogy legyen politikai felelőse ennek az ügynek, hiszen annak egészen biztos, hogy személyi döntést igénylő oka van, hogy a tegnapi napon nem a TEK vonult a helyszínre, hanem a Készenléti Rendőrség tagjai, ez lényegében egy akkora hiba volt, ami sajnálatos módon egy rendőrtiszt halálát okozta. Ne felejtsük el, hogy ez az elkövető 26 éve a magyar hatóságok látókörében van” – fogalmazott a szóvivő.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »