Az orosz gép nem szándékosan sértett légteret

Az orosz gép nem szándékosan sértett légteret

Oroszország arról tájékoztatta Dél-Koreát, hogy harci gépei nem szándékosan sértették meg kedden Dél-Korea légterét, hanem feltehetően műszaki hiba miatt tévedtek oda – közölte a szöuli elnöki hivatal szerdán.

Hozzátette, hogy Moszkva üzenetét egy orosz katonai attasé adta át egy magas rangú dél-koreai védelmi minisztériumi tisztségviselőnek előző napon.

Kedden két orosz és két kínai hadászati bombázó első ízben közösen járőrözött az ázsiai és csendes-óceáni térségben, és Szöul szerint az egyik orosz gép kétszer is megsértette Dél-Korea légterét. Dél-koreai vadászgépek figyelmeztető lövéseket adtak le rá, és a rádión is figyelmeztették az orosz gépet, amely ezután elhagyta a dél-koreai légteret. Moszkva eddig határozottan tagadta, hogy az orosz gép légtérsértést követett volna el.

Hírdetés

– mondta szerdán Jun Do Han.

A szóvivő szerint Oroszország arra kérte Dél-Koreát, hogy segítse a nyomozást a légtér megsértésével kapcsolatos információk átadásával. Moszkva egyúttal kezdeményezte, hogy dolgozzanak ki egy rendkívüli esetekre szóló együttműködési rendszert a két ország légiereje között a hasonló incidensek elkerülése érdekében. Az elnöki hivatal illetékese hozzátette: Moszkva kifejezte reményét, hogy az eset nem lesz kedvezőtlen hatással az orosz-dél-koreai kapcsolatokra.

A szöuli elnöki hivatal egyúttal elutasította azt, hogy Japán magának követeli a Dokdo-szigeteket, és Takesimának hívja a területet, ahol a légi incidens történt. Tokió szerint az orosz gép nem a dél-koreai, hanem a japán légteret sértette meg. Japán is vadászgépeket küldött a térségbe, a tokiói kormány pedig Dél-Koreánál is tiltakozott a légi incidens miatt, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy a dél-koreai légierő figyelmeztető lövéseket adott le a sziget közelében.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »