Az orosz erők benyomultak a mariupoli Azovsztal üzem területére (Ukrajnai háború)

Az orosz erők benyomultak a mariupoli Azovsztal üzem területére (Ukrajnai háború)

Az Ukrajnát támadó orosz erők tegnap benyomultak a Donyeck megye déli részén fekvő Mariupolban lévő Azovsztal acélipari üzem területére, ahol a föld alatti óvóhelyeken nagy számban tartózkodnak ukrán katonák és civilek, akiket még nem sikerült kimenekíteni – jelentette az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A beszámoló szerint az orosz csapatok második napja ostromolják a gyárkomplexumot, és tegnap sikerült benyomulniuk a területre. A lap emlékeztetett arra, hogy miután kimenekítették a gyártelepen menedéket találó civilek egy részét, az orosz erők támadásba lendültek, már hétfőn elkezdték lőni és bombázni az Azovsztalt. Mariupol polgármestere kedden arról adott hírt, hogy továbbra is több mint kétszáz civil van az ipari létesítmény területén, köztük sok gyermek. Az orosz támadások következtében teljesen romba dőlt városban pedig még mindig mintegy százezer ember maradt. Az Azovsztal az utolsó olyan terület az Azovi-tenger partján fekvő kulcsfontosságú kikötővárosban, amelyet az oroszoknak még nem sikerült elfoglalniuk, oda vették be magukat a várost védő ukrán katonák, és több száz civil is ott talált menedéket.

Hírdetés

Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága közleményében kijelentette: az oroszok a Moldovához tartozó, szakadár, Moszkva-barát Transznisztriában kialakult helyzetet pszichológiai támadásként használják fel Ukrajna ellen. „Az orosz parancsnokság felismerve az Ukrajna elleni úgynevezett különleges hadművelet észrevehető sikertelenségét és az ukrán hadsereg hatékonyságát, az ukrán határok közelében instabil övezeteket és támadási fenyegetés látszatát próbálja kialakítani” – írta a hírszerzés. Kiemelte: szakértők szerint a Dnyeszteren túli területen tartózkodó orosz alakulatok valóban harcképes és motivált állományának létszáma nem haladja meg a háromszáz főt, akiknek feladata a Cobasna faluban lévő lőszerraktárak védelme. Az ukrán hírszerzés információi szerint az ott tárolt lőszerek több mint felének lejárt a szavatossági ideje és nem szállítható, mindössze 7–8 ezer tonna lövedék üzemképes és használható – tette hozzá a hírszerzés.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »