Az örökség, ami összeköt – Szent Lászlóról készült film Nagyváradon

Az örökség, ami összeköt – Szent Lászlóról készült film Nagyváradon

– Nagyváradon, Bihar megyében ezer szállal kötodünk Szent Lászlóhoz. Nekünk, az anyaország határain kívül élo magyaroknak különösen fontos Szent László nemzetegyesíto szerepe – nyilatkozta a Vasárnap.hu-nak Borsi Balázs a Szent László – Az örökség, ami összeköt címu film készítoje.

Az alkotásban a lovagkirály kultuszát és a hozzá kötodo szellemi, építészeti örökséget mutatják be neves szakemberek segítségével. A filmkészítok felkerestek valamennyi olyan, Bihar megyei helyszínt, amely a lovagkirályhoz kötheto, hogy megmutathassák, melyik miért fontos, és mi az, amit mindenképpen ismerni érdemes.

Hírdetés

Az örökség, ami összeköt - Szent Lászlóról készült film Nagyváradon

A film egy határon átnyúló, összetett pályázat részeként valósult meg, számba veszik benne a hagyatékát, a királyhoz kötheto régészeti és építészeti emlékeket. A kéttagú stáb tagjai Borsi Balázs filmszerkeszto-operator és Szabó Kinga, aki a szervezoi feladatokat vállalta a projekt romániai partnerszervezetének vezetojeként (Mosoly Kommandó Közösségi és Kulturális Egyesület), o egyeztette a helyszíneket és az interjúkat, a filmezéshez szükséges engedélyeket, o látta el a produceri feladatokat.

Borsi elmondta: Nagyvárad városalapító szent királyának, a váradi római katolikus püspökség megalapítójának kultusza a mindennapokban is jelen van a bihari megyeszékhelyen, és e köré épülnek a legfontosabb kulturális és egyházi programok is, amelyeken magánemberként és újságíróként is bo másfél évtizede részt veszek. De nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a váradi magyarság egyik legfobb vágya, hogy újra lovasszobor álljon a város egyik kiemelt helyén – lehetoleg a fotéren –, így aztán a közéletben is a mindennapi beszéd tárgya Szent László és az o tisztelete – mondta a hírportálnak Borsi Balázs.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »