Az örök rivális nyomában: Bölöni László bemutatkozott az athéni zöldeknél

Az örök rivális nyomában: Bölöni László bemutatkozott az athéni zöldeknél

A 67 éves marosvásárhelyi edző új csapatát, a Panathinaikosz FC-t térképeztük fel. A tapasztalt erdélyi tréner célja, hogy visszajuttassa a nagy nevű athéni együttest az európai kupákba. Bár a feladat nem tűnik lehetetlennek, a zöld-fehéreknek jelenleg nagyon mély gödörből kell kimászniuk, hogy üldözőbe vegyék a városi rivális Olimpiakoszt.
Kultúra, szenvedély, történelem – Bölöni László ezeket a fogalmakat kapcsolta a Panathinaikoszhoz, amikor múlt héten bemutatták a patinás athéni labdarúgóklub csapatának új vezetőedzőjeként.

A világhírű erdélyi magyar szaktekintély első sajtótájékoztatóján felidézte a görög alakulat fénykorát, 1971-ben a legendás Puskás Ferenc vezette zöldek BEK-döntőt játszottak az Ajax ellen.

A londoni Wembley Stadionban rendezett finálét a Rinus Michels által irányított hollandok nyerték 2–0 arányban, ám a görög futballnak máig ez a legnagyobb sikere az európai kupákban. A Panathinaikosz FC további két alkalommal, 1985-ben és 1996-ban is eljutott az elitsorozat elődöntőjéig, 2002-ben pedig a negyeddöntőig menetelt a Bajnokok Ligájában, ahol az FC Barcelona állította meg.

Bölöni László új együttese még egyszer sem esett ki hazája élvonalbeli bajnokságából, ezzel a teljesítménnyel a görög labdarúgásban csak két másik egyesület, az örök rivális Olimpiakosz, illetve a PAOK büszkélkedhet. A Panathinaikosz hazai fronton hússzoros bajnoknak, illetve tizennyolcszoros kupagyőztesnek számít, igaz, legutóbbi bajnoki címét tíz évvel ezelőtt nyerte a szuperligában, a Görög Kupában pedig a 2013–14-es idény óta nem diadalmaskodott az egyik legsikeresebb hellén együttes. A szebb időket is megélt athéni csapat ráadásul a nemzetközi kupákban sem indulhatott az elmúlt években, miután az Európai Labdarúgó Szövetség 2018-ban kizárással büntette a tartozásokat felhalmozó klubot.

Bölöni László úgy fogalmazott, szeretné visszajuttatni a Panathinaikoszt oda, ahol a helye van.

Hírdetés

Ehhez első lépésként a playoffba kerülését szögezte le célkitűzésként, ami nem tűnik lehetetlen küldetésnek, tekintve hogy a fővárosiak tavaly is bekerültek a felsőházi rájátszásba, és a legjobb hat között végül negyedikként zártak.

Másrészt a csapat igencsak beragadt az új bajnoki idény rajtjánál, a marosvásárhelyi tréner érkezése előtt négy mérkőzéséből egyet sem tudott megnyerni, a vezetőség türelme pedig hamar elfogyott a barcelonai születésű Daniel Poyatosszal szemben. A katalán szakember idén júliusban érkezett a klubhoz, de csak három találkozón irányíthatta a legénységet. Bölöni László szavai szerint neki most az a feladata, hogy rájöjjön, „milyen betegségben szenved a páciens”, s bár első sajtótájékoztatóján nem kívánt mély elemzésbe bocsátkozni, azt azért kiemelte, hogy a játékosok önbizalma nagyon nincs rendben.

A sokat látott korábbi kiváló középpályásnak kevés idő állt rendelkezésére az ismerkedéshez. Kedden bemutatták, majd néhány levezényelt edzés után múlt szombaton már az impozáns Szpirosz Luisz Olimpiai Stadionban kellett vezényelnie a társaságot. A 70 ezer férőhelyes, de most teljesen üres lelátójú arénában az élmezőnyhöz tartozó Volosz FC vendégeskedett. A bajnokin a tabella alsóházában szerénykedő Panathinaikosz nagyon közel volt nyeretlen sorozatának lezárásához.

A hazai játékosokat a bizonyítási vágy fűtötte, meg akarták mutatni az új edzőnek, hogy nem felejtettek el focizni. Gól nélküli első félidő után a második játékrész elején Carlitos Lopez büntetőt hibázott, vagy jobban mondva a vendégek kapusa bravúrral hárította az amúgy jól elvégzett tizenegyest. A következő percben viszont revansot vett a rutinos spanyol csatár, aki a brazil Mauricio középre lőtt labdájára emelkedett, és szép gólt fejelt hat méterről.

A zöldek, akik a klub logójában is fellelhető lóherét viselhetik a mezükön, pechesek voltak a végjátékban, hiszen az ellenfélnek a hosszabbításban egy furcsa góllal sikerült egyenlíteni.

A Panathinaikosz ötödik bajnoki meccsén is nyeretlen maradt, Bölöni László pedig a három pont helyett eggyel debütált a kispadon. A következő fordulóban a sereghajtó Lamia pályáján remélhetőleg meglesz az első győzelem is, de a fő kérdés inkább az, hogy az erdélyi edző hosszú távon mit tud kihozni a PAO jelenlegi keretéből.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »