Az ORFI mellett több más egészségügyi intézményt is kialapítványozhat a Fidesz-kormány

Az ORFI mellett több más egészségügyi intézményt is kialapítványozhat a Fidesz-kormány

Több nagy országos állami egészségügyi intézményt olvaszthatnak be az alapítványi Semmelweis Egyetembe – számolt be a Népszava. A lap értesülései szerint a Fidesz már meghozta a politikai döntést arról, hogy az alapítványi formában működő Semmelweis Egyetemhez kerül az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet, valamint az Országos Mozgásszervi Intézet, melynek része az egykori Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet és az Országos Reumatológia és Fizikoterápiás Intézet, valamint az Észak-Pesti Centrumkórház-Honvédkórház Rehabilitációs és Krónikus Utókezelő Intézete.

Ez azt jelenti, hogy az így átminősített összes intézmény felett a tulajdonosi jogokat a fideszes pártkatonákkal teletömött alapítványi kuratórium gyakorolhatja.

A lépés lényege nem az intézmények irányításának kiszervezése, hanem az intézmények tulajdonában lévő ingatlanok bújtatott megszerzése. A most tervezett integrációval is értékes ingatlanok kerülhetnek át az állami vagyonból alapítványiba – mutatott rá a Népszava cikke.

A Semmelweis Egyetem júniusban állapodott meg a az Országos Kórházi Főigazgatósággal arról, hogy a Dél-pesti Centrumkórház Merényi telephelye és az ott ellátott feladatok is az egyetemhez kerülnek – emlékeztetett a lap. Itt működött többe között a főváros egyik nagy forgalmú baleseti sebészete, ami a Merényi Gyáli úti ingatlanával együtt átkerült az alapítványi formában működő egyetemhez.

Hírdetés

Az országos intézek egyetemi integrációjával kapcsolatban a lap megkérdezte az Semmelweis Egyetemet, a Belügyminisztériumot, az Országos Kórházi Főigazgatóságot és az érintett országos intézeteket is, de sehonnan sem kaptak érdemi választ.

Ehhez hasonló fideszes alapítványozásnak esett áldozatul a Mezőhegyesi Ménesbirtok,

ami az utóbbi években Lázár János hobbitelkeként működik. A választások előtt nekik átcsoportosított 15 milliárdból most éppen új lovaspályát építenek bruttó 1267 millióból.

(Címlapkép: Az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) régi főépülete a Frankel Leó út mentén a főváros II. kerületében. MTVA/Jászai Csaba)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »