"Az ördög maga is megdöbbenne az Iszlám Állam kínzási módszerein”

"Az ördög maga is megdöbbenne az Iszlám Állam kínzási módszerein”

Az iraki hadsereg moszuli előrenyomulásával a már felszabadított lakosság kezd beszámolni az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet rémtetteiről, amelyeket az iraki nagyváros környékén követtek el emberei.

A dzsihadisták helyi fellegvárától délre fekvő, a hét végén felszabadított Hammam al-Alil városának egyetlen részét sem kímélte a szunnita szélsőségesek kegyetlen erőszaka – mondta hétfőn egy helyi lakos a Reuters brit hírügynökségnek. A 29 éves Rijád Ahmed hálószobájának elfüggönyözött ablakából leste, hogyan hurcolják a dzsihadisták foglyaikat egy hevenyészett börtönbe az utca túloldalán, majd pedig kivégzésükre az éj leple alatt. A Hammam al-Alilban lakó egykori angoltanár felidézte, ahogy az áldozatok kínjukban sikoltoztak, miközben ő és több tucat szomszédja az iszlamisták egyik fogdájának közelében rejtőzködve húzta meg magát.

Az ördög maga is megdöbbenne az Iszlám Állam kínzási módszerein. Egyszerűen felfoghatatlan!

– mondta Ahmed. Csak az ő utcájában hat embert gyilkoltak meg az iszlamisták, köztük volt saját apja és egy szomszédja, egy háromtagú család.

Az Ahmed házával szemközti börtön egykor az iraki hadsereg egyik tisztjének otthona volt, aki a dzsihadisták 2014-es villámgyors térnyerése elől menekült el. Az épület falai most koromtól feketék, amit a dzsihadisták által rakott tűz okozott. Kegyetlen mementóként hagytak hátra fémketreceket, amelyek hajszálnyival nagyobbak egy felnőtt férfi termeténél.

Ahmed, aki azután tanult meg angolul, hogy 2003-ban az Egyesült Államok hadserege elűzte hatalmából Szaddám Huszein iraki diktátort, örömmel beszélt egy külföldi újságíróval, miután évekig életét féltette nyelvtudása miatt.

„A pokolban éltünk, akár az eleven holtak” – mondta. A Hammam al-Alilban maradt civilek arról számoltak be, hogyan rejtőzködtek összezsúfolódva egy-egy házban százával napokig, hogy ne kényszerítsék őket a dzsihadisták Moszulba.

Nem tudták, hogy itt vagyunk. Csendben voltunk. Semmi fény, semmi hang, beszélni is csak suttogva mertünk

– mondta Ahmed. Családja élelmiszert halmozott fel, hogy ne kelljen kimenniük, de így is mindenki lesoványodott, és a mellékhelyiség használata is lebukással fenyegetett – tette hozzá. Amikor hétfőn rejtekhelyeikről előjöttek a város lakói, jó ideje első alkalommal üdvözölhették egymást a szomszédok.

Hírdetés

Több ezer civilt, akik közül sokan a Moszultól délre fekvő településeken éltek, élő pajzsként használtak a szélsőségesek. Számosan a kormányerők táborába szöktek a hétvégén, míg másokat a dzsihadisták mélyebbre kényszerítettek hátországukba.

Ha csak néhány nappal később jön a hadsereg, Moszulban lennénk most. Az Iszlám Állam el akart hurcolni minket

– hangsúlyozta Ahmed.

Mások nem voltak ennyire szerencsések. A mérnökhallgató Tarik szerint ő és tucatnyi szomszédja négy napig elbarikádozták magukat a házában, mielőtt az Iszlám Állam harcosai elmenekültek volna. Egy nap a dzsihadisták az iraki hadsereg egyenruháiba öltözve elhitették néhány családdal, hogy felszabadítóikként érkeztek. Mikor azonban a családok kimentek üdvözölni az álruhás dzsihadistákat, azok megölték őket – mondta Tarik. „Még egy egyéves csecsemőt is fejbe lőttek” – tette hozzá.

Segélyszervezetek, helyi tisztségviselők és moszuli lakosok is arról számolnak be, hogy az Iszlám Állam több tucat embert gyilkolt le egy hét alatt Hammam al-Alilban és a közeli kaszárnyákban. A civileket azzal vádolták a dzsihadisták, hogy felkelésre készülnek a terrorszervezet uralma alatt álló területeken segítve az előrenyomuló iraki csapatokat.

Abdul Rahmán av-Vaggaá, a ninivei kormányzósági tanács egyik tagja a múlt hónapban elmondta: az áldozatok többsége a hadsereg és rendőrség volt tagjai közül került ki. Az Iszlám Állam Hammam al-Alil mezőgazdasági főiskoláját több száz ember meggyilkolásához használta az iraki kormánycsapatok érkezése előtti napokban.

Megkínozták őket az épületben, majd kivitték az embereket a lakónegyedből és lelőtték őket, vagy elvágták a torkukat

– mondta Vaggaá.

Az iraki hadsereg szerint legalább száz lefejezett civil holttestére bukkantak az épületegyüttes közelében.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »