Az Orbánfóbiás Schulz megbukott, mégis külügyminiszter lesz?

Az Orbánfóbiás Schulz megbukott, mégis külügyminiszter lesz?

Miután reménytelenné vált Angela Merkel helyzete, a választáson megbukott szociáldemokraták menthetik meg a kancellári posztját. Csütörtök estig még nyitott volt az elvi lehetősége annak, hogy a liberális szabaddemokratákat rávegyék a koalíciós tárgyalások folytatására, ám ekkor a pártelnök határozottan leszögezte, hogy végleg kiszálltak, a Zöldek miatt nem hajlandóak az úgynevezett Jamaica-koalícióra. Erre az addig a nagykoalíció folytatásra nemet mondó szocdemek mégis úgy döntöttek, hogy mégis megkezdik a tárgyalásokat Merkellel…

Végleg beintettek a Jamaica-koalíciónak

A német liberális Szabad Demokrata Párt, az FDP mégsem hajlandó a koalíciós tárgyalások folytatására a CDU-CSU-val és a Zöldekkel – pontosította pártja álláspontját Christian Lindner pártelnök csütörtökön este.

Christian Lindner azt mondta, a sajtó „tévesen értelmezte” Nicola Beer főtitkár előző napi nyilatkozatát, amelyben megjegyezte, hogy nem lehet kizárni a Jamaica-koalíciónak nevezett kormány megalakításáról szóló tárgyalások felújítását, ha egy teljesen új program kerül napirendre.

Az FDP elnöke kiemelte: a „tartalmi ellentmondások” miatt a Jamaica-koalícióról szóló tárgyalásnak „vége”, a Zöldek pedig a liberálisokkal szemben ellenséges kijelentéseikkel és „összeesküvés-elméleteikkel” bizonyították, hogy nem is volt meg a kellő bizalom a közös kormányzáshoz. Ezért elképzelhetetlen, hogy az FDP a belátható jövőben együttműködjön a Zöldekkel szövetségi szinten.

– jelentette ki Christian Lindner.

Elmondta, hogy a több mint egy hónapig folytatott tárgyalásokon világossá vált, hogy pártja legfeljebb „az autó ötödik kereke” lehetett volna egy Jamaica-koalícióban, és állandó válságok nehezítették volna a kormány munkáját, mert élni kellett volna vétójogukkal.    

A Jamaica-koalíció ügye végül azon a „237 feloldatlan ellentmondáson” bukott el, amely a tárgyalások utolsó szakaszában is napirenden volt. Az FDP és a Zöldek között alapvető felfogásbeli ellentmondások is vannak, mert az FDP „a szabadság pártja”, a Zöldek pedig az állami beavatkozásra és irányításra helyezik a hangsúlyt. 

Hajlandó tárgyalni a megrekedt kormányalakítási folyamat előmozdításáról a Német Szociáldemokrata Párt, az SPD – döntött a párt vezetése péntek hajnalban.

A szociáldemokrata tartományi miniszterelnökök részvételével tartott elnökségi ülés után Hubertus Heil főtitkár elmondta, hogy az SPD készen áll megbeszéléseket folytatni más pártokkal. Szavai szerint a szociáldemokraták nyílt végű, nem feltétlenül a kormányzati szerepvállalásra irányuló tárgyalásokat kívánnak folytatni.

Az SPD elnöksége hétfőn még arról döntött, hogy a Jamaica-koalíciós egyeztetések kudarca után sem hajlandóak folytatni a 2013-ban kezdett kormányzást a CDU/CSU-val.

Azóta azonban heves vita bontakozott ki a pártban arról, hogy helyes-e a nagykoalíció elutasítása. A pártvezetés csütörtökön azután tárgyalt ismét az előállt új helyzetről, hogy Martin Schulz pártelnök megbeszélést folytatott az államfővel a kiútról.

Mi lesz a nagykoalíció ára és hatása?

Hírdetés

Az eddigi nyilatkozatok alapján az SPD-nek leginkább az okoz dilemmát, hogy a középen elhelyezkedő néppártok – CDU/CSU, SPD – nagykoalíciójának folytatása a széleken elhelyezkedő kisebb pártok további erősödéséhez, és a szeptemberi Bundestag-választáson jelentősen meggyengült kormánypártok hanyatlásának folytatódásához vezethet.

Ráadásul nem is lehet biztosra venni, hogy sikerül újabb koalíciós szerződést kötni a CDU/CSU-val, mert a megállapodáshoz a tagság támogatását is meg kellene szerezni egy pártszavazáson, és a nagyjából 450 ezer fős tagság körében igen népszerűtlen gondolat a nagykoalíció folytatása.

Azonban az előrehozott választás legalább ennyire veszélyes lehet, a kormányalakítás kudarca miatt csalódott választók az SPD-t is megbüntethetik, így a szeptemberi választáson elért történelmi mélypont, 20,5 százalék alá zuhanhat a párt támogatottsága. A Bundestag-frakció számos tagja erre a veszélyre hivatkozva sürgeti a kormányzás folytatását, a német sajtó értékelése szerint főleg azért, mert tartanak frissen szerzett mandátumuk elveszítésétől.

Szóba jöhet egy CDU/CSU-vezetésű kisebbségi kormány külső támogatása is, bár Angela Merkel az eddigi nyilatkozataiban elutasította a kisebbségi kormányzás lehetőségét.

Jamaica helyett Kenya-koalíció?

Két tekintélyes, veterán szociáldemokrata politikus pénteken egy újabb lehetséges forgatókönyvvel, a Kenya-koalíció gondolatával állt elő. Wolfgang Thierse, a Bundestag volt SPD-s elnöke és Gesine Schwan, a párt korábbi államfőjelöltje a Berliner Zeitung című lap beszámolója szerint sürgeti, hogy kezdődjék tárgyalás a CDU/CSU, az SPD és a Zöldek kormányzati együttműködéséről. A pártok színe (CDU/CSU: fekete, SPD: piros, Zöldek: zöld) alapján elnevezett Kenya-koalíció „kreatív megoldás” lenne a Jamaica-koalíció bukására – írta a két befolyásos szociáldemokrata politikus egy nyílt levélben, amelyet Andrea Nahles-nek, a Bundestagban működő frakció vezetőjének címeztek.

Az államfő előkészíti a nagykoalíció folytatását

Együttes tárgyalást tart Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök a jövő héten a nagykoalíciós pártok vezetőivel, Angela Merkellel, Horst Seehoferrel és Martin Schulzcal – közölte pénteken délután az államfői hivatal.

A közlemény szerint Frank-Walter Steinmeier az egyes pártok vezetőivel külön-külön folytatott tárgyalások után megállapodott egy közös megbeszélésről a CDU, a CSU és az SPD elnökével, hogy megvitassák a kialakult helyzetet.

Schulz megbukott mégis alkancellár lesz?

A német belpolitikába üstökösként berobbant, majd végül hullócsillaggá lett Martin Schulz hiába vezette történelmi kudarcra pártját, mégis maradhatott az SPD elnöke, ugyanis a párttagságban a választási vereség ellenére elképesztően nagy a támogatottsága.

A már említett SPD elnökségi ülés közben megjelentek olyan hírek, hogy Martin Schulz lemond a pártelnöki tisztségről. Ezt cáfolták, a párt hivatalos állásfoglalása szerint senki sem követelte az elnök távozását, és Martin Schulz nem is ajánlotta fel, hogy lemond.

A „politikusok és újságírók berlini buborékában” gyakran nem veszik figyelembe, hogy Martin Schulz támogatottsága továbbra is igen erős a tagságban – mondta Stephan Weil alsó-szászországi miniszterelnök.

Azaz, ha mégis létrejön a nagykoalíció, akkor a jelenlegi pártelnök, az Orbánfóbiás Martin Schulz jó eséllyel alkancellár és külügyminiszter lesz.

<![CDATA[]]>https://almafroccs.blogstar.hu<![CDATA[]]>

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »