Az óraátállítás problémákat okoz a pénzügyi piacokon

Az óraátállítás problémákat okoz a pénzügyi piacokon

A téli-nyári óraátállítás problémákat okoz a pénzügyi piacokon és a logisztikai szolgáltatásokban. Ennek az az oka, hogy az egyes államok nem ugyanazon a napon térnek át a téli vagy nyári időszámításra, ami a globális pénzügyi piacon problémákat és hibákat okozhat.

További problémát jelenthet a kereskedelmi műveletek kezelésének és szinkronizálásának növekvő költsége – mondta hétfőn a XTB pénzügyi piaci elemzője, Tomáš Vranka.

„Bizonyos területeken az átállás még mindig hozhat bizonyos előnyöket, de ezek száma már biztosan kevesebb, mint korábban, és valószínűleg már nem döntőek az okozott hátrányokhoz képest.”

Az elemző szerint a pozitív hatások leginkább akkor láthatók, amikor a téli időszakról a nyárira térünk át. Ezek közé tartozik például, hogy a hosszabb estéken több pénz áramlik a gazdaságba a turizmus, az éttermi szolgáltatások és a szabadidős tevékenységek terén. Amikor nyáron tovább van világos, az emberek több időt töltenek otthonaikon kívül, ami kedvező a gazdaság számára – tette hozzá a szakértő.

Hírdetés

Az egyes ágazatokra gyakorolt pozitív hatásnak a téli időszakban is mérhetőnek kell lennie. Ez a helyzet például a mezőgazdaságban, ahol szükség van a nappali fényre. „Ma azonban például az Európai Unióban az emberek kevesebb mint 5%-a dolgozik a mezőgazdaságban” – mondta Vranka.

Vasárnaptól jön a téli időszámítás

(tasr/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »