Az Oppenheimer uralta a Golden Globe-ot

Az Oppenheimer uralta a Golden Globe-ot

Christopher Nolan a legjobb rendezésért kapott díjat, a legjobb drámai színész Cillian Murphy, a legjobb mellékszereplő Robert Downey Jr., és Ludwig Göranssont is díjazták a film zenéjéért.

Lily Gladstone a legjobb drámai film színésznője lett Martin Scorsese A virághold gyilkosai című filmjében nyújtott alakításáért. Gladstone, aki beszédét őslakos törzse, a Blackfeet Nation nyelvén kezdte, az első őslakos győztes ebben a kategóriában.

„Ez egy történelmi győzelem”

– mondta Gladstone.

„Nem csak az enyém”.

A Golden Globe új és bizonytalan fejezet előtt állt. A Hollywoodi Külföldi Sajtószövetség néhány viharos év és rengeteg botrány után feloszlott, így egy új Globe, új csatornán (CBS) próbálta visszaszerezni a helyét az év harmadik legnagyobb díjátadójaként, az Oscar-díj és a Grammy után. Még az étlapot is megváltoztatták (szusi a Nobuból).

„Golden Globe-újságírók, köszönjük, hogy megváltoztattátok a játékotokat, ezért megváltoztattátok a neveteket”

– mondta Downey köszönőbeszédében.

Szia, Barbie

Downey győzelme, a harmadik Globe-ja, megtagadott egyet a Kenergynek. Ryan Goslingot tartották a legkeményebb vetélytársának, csak egy a sok fej-fej melletti versenyből az „Oppenheimer” és Greta Gerwig „Barbie”-ja között. A filmesek a legjobb rendező kategóriában is szembe kerültek egymással, ahol Nolan diadalmaskodott.

Két óra telt el, mire a Barbie, az év legnagyobb sikere több mint 1,4 milliárd dolláros jegyeladással, díjat nyert. Billie Eilish „What Was I Made For?” című dala lett a legjobb dal, és gyorsan utána a Barbie vitte el a Globes új elismerését a „filmes és kasszasiker” kategóriában. Néhányan úgy gondolták, hogy ezt a díjat Taylor Swift kapja, akinek a „Taylor Swift: The Eras Tour” című turnéja szintén kasszarekordokat döntött.

Margot Robbie, a Barbie sztárja és producere rózsaszín ruhában vette át a díjat, amelyet az 1977-es Szupersztár Barbie után mintáztak.

„Szeretnénk ezt a díjat a bolygó minden egyes emberének ajánlani, aki beöltözött és elment a világ legnagyszerűbb helyére: a mozikba”

– mondta Robbie.

Hírdetés

A Barbie és az Oppenheimer, a két kasszasiker, amelyeket a közös megjelenési dátum hozott össze, a legjobb forgatókönyv kategóriában is megmérkőzött egymással. Mégis  Justine Triet és Arthur Harari nyert az Egy bukás anatómiája című francia dráma forgatókönyvéért. Később Triet filmje a legjobb nemzetközi filmnek járó díjat is elnyerte.

Bár a Golden Globe-nak nincs közvetlen kapcsolata az Oscar-díjjal, a kritikus pillanatban lendületet adhatnak a kampányoknak. Az Oscar-jelölésekről szóló szavazás csütörtökön kezdődik, és a Barbenheimer ikerszenzációk továbbra is az élen járnak.

De más versenyzők is vannak, mint például a Szegény párák és a The Holdovers.

Paul Giamatti és Da’Vine Joy Randolph is nyert Alexander Payne The Holdovers című filmjéért. Giamatti, aki két évtizeddel a „Sideways” után újra találkozott Payne-nel, a legjobb színész lett, Randolph pedig a 70-es években játszott bentlakásos iskoladrámában nyújtott mellékszereplői alakításáért.

„Ó, Mary, megváltoztattad az életemet”

– mondta Randolph a karakteréről.

„Olyan sokféleképpen éreztetted velem, hogy látnak, amit soha nem tudtam volna elképzelni.”

Hayao Miyazaki A fiú és a kócsag című filmje nyerte a legjobb animációs film díját, megelőzve a Pókember: A Pókverzumon át című filmet.

Az Utódlás és a Mackó a legnagyobb tévés nyertes

Az Utódlás (Succession) utolsó évada a televíziósoknál tarolt. Harmadszor nyerte el a legjobb drámasorozat díját, utolérve a Mad Ment és az X-akták rekordját. Az HBO sorozatának három sztárja is nyert: Matt Macfadyen, Sarah Snook és Kieran Culkin.

„Keserédes, de az ilyen dolgok inkább édesebbé teszik”

– mondta az Utódlás alkotója, Jesse Armstrong.

A mackó szintén három díjat hozott el, köztük a legjobb vígjátéksorozatnak járó elismerést. Jeremy Allen White másodszor nyert, de ezúttal társasága is akadt. Ayo Edebiri első Globe-ját a Hulu sorozat második évadában nyújtott főszereplői alakításáért kapta. Köszönetet mondott ügynökei és menedzserei asszisztenseinek.

„Azoknak, akik válaszolnak az e-mailjeimre, ti vagytok az igaziak”

– mondta Edebiri.

A Beef három díjat nyert: a legjobb minisorozat, valamint Ali Wong és Steven Yeun színészi díját.

A Golden Globe új stand-up különdíjjal is bővült. Ezt meglepő módon Ricky Gervais kapta, aki nem vett részt az általa oly gyakran vezetett műsorban. Egyesek arra számítottak, hogy Chris Rock nyer a Szelektív felháborodásért, a Will Smith pofonjára adott stand-up válaszáért.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »