Az ön pénztárcájában is hamis bankók lapulhatnak

Az ön pénztárcájában is hamis bankók lapulhatnak

POZSONY. Legyenek óvatosak, ha készpénzzel fizetnek. Vélhetõen több száz hamis bankjegy és érme kering közkézen. Az önök pénztárcájában is hamis bankók lapulhatnak.

2017 júniusának végéig több pénzt hamisítottak az országban, mint a 2016-os év második felében. A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) a honlapján közzétett jelentésében óvatosságra inti az ország lakosságát, felhívva a figyelmüket arra, hogy ellenõrizzék a bankjegyek, de még az érmék eredetiségét is.

Szlovákiában az idei év elsõ felében összesen 1507 db hamis bankjegyet foglaltak le. A legtöbb esetben az 50 eurós címleteket hamisították, majd a 20 és a 100 eurós bankjegyek következnek a sorban, amelyekbõl egyre többet hamisítanak. A hamis bankók hozzávetõleg 15 százalékát sikerült még azelõtt lefoglalni, hogy bekerültek volna a körforgásba. Az eredetiektõl viszonylag könnyen megkülönböztethetõek.

Hírdetés

„Az utánzatok egy egyszerû teszt – tapintás, szemügyre vételezés és a bankjegy mozgatása révén – könnyen megkülönböztethetõek az eredetiektõl" – fogalmazza meg ajánlásait a jegybank. A kereskedõk számára a bankjegyek eredetiségének vizsgálatát szolgáló speciális eszközök is rendelkezésre állnak.

Vásárláskor hamis pénzérmék is a kezünkbe kerülhetnek. A csalók fõként 2 eurós érmékre szakosodnak. Az elmúlt félévben 388 db-ot készítettek belõlük, miközben Szlovákiában összesen 574 hamis érmét foglaltak le. Ezek mindegyikét már csak a forgalomba kerülésüket követõen sikerült kivonni.

„Az 1 és 2 eurós euró érmék közepe mágneses, így eredetiségük vizsgálatára egy gyanús érme esetében mágnest használhatunk, összehasonlítva egy eredeti érméhez viszonyított mágnesességet" – tanácsolja a Szlovák Nemzeti Bank.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »