Az omikron leállíthatja a szlovák gazdaságot. Mutatjuk, milyen szakmák érnek jelenleg aranyat nálunk

Az omikron leállíthatja a szlovák gazdaságot. Mutatjuk, milyen szakmák érnek jelenleg aranyat nálunk

Az új covid-változat rakétasebességgel terjed. Csehországban két hét alatt 15-ről 52 százalékra nőtt az új mutáció aránya és nálunk is gyorsan terjed.

A múlt héten rendhagyó helyzet alakult ki a főváros környékén. Bejelentették, hogy mintegy 80 vonatot nem indítanak el, aminek az oka a hiányzó személyzet volt. A Szlovák Vasúttársaság igazgatója, Roman Koreň szerint a leállást a hosszú távú munkaerőhiány mellett a járványhelyzet is okozza. A betegség miatt ugyanis 57 mozdonyvezető esett ki egy időre a munkájából. Ez a helyzet is megmutatta, mi történhet az omikron megjelenésével. Ennek az új covid-mutációnak az aránya a szekvenált esetek közt a szomszédos Csehországban például két hét alatt megduplázódott, és a feltételezések szerint nálunk is hasonló lesz a helyzet.

Hol lehet még probléma?

A legrosszabb azonban még csak ezután vár ránk. Ahogy kiestek a mozdonyvezetők, és leálltak a vonatok, más szakmákat is érzékenyen érinthet a járvány, főleg azokban az ágazatokban, ahol már hosszabb ideje feszült a helyzet. A Hospodárske noviny napilap utánajárt, mely területeken a legnagyobb az álláskínálat, vagyis hol hiányzik a legtöbb munkaerő. Azoknál a munkáknál, amelyek online nem végezhetők, az elkövetkező napokban, hetekben még nagyobb lesz a probléma. Lehet, hogy hiába várunk majd egy-egy autóbuszra vagy vonatra, vagy nem jutunk el a fodrászhoz, mivel az pozitív koronavírus-diagnózissal otthon ül majd.

És az egészségügyi dolgozók további hiánya is benne van a pakliban. Mert az omikront a beoltottak is elkapják, még ha nagy valószínűséggel nem is köti őket a kórházi ágyakhoz, kivonja őket egy időre a munkafolyamatból.

A britek már tudják, miről van szó. Nagy-Britannia ugyanis jelenleg egy újabb katasztrófát él át. Az alfa- és a delta-változat után most éppen az omikron hatásaival szembesülnek, miközben a 2020-as Brexit is kivette a részét a munkaerőhiányból a brit álláspiacon. A britek munkaerőhiánnyal küszködnek az építőiparban, a gasztroszektorban, de a tehergépkocsivezető-hiánnyal is meg kell birkózniuk, ami már a vírus kirobbanása előtt is gondokat okozott nekik. Mivel a számok egyre csak növekszenek, és a lakosoknak pozitív teszt esetén legalább hét napot karanténban kell tölteniük, január első hetében több mint hárommillió ember hiányzott a munkahelyéről Nagy-Britanniában.

A mentősöknek túlórázniuk kell a kollégáik fertőzése miatt. A Reuters hírügynökség szerint a tanárok több mint két százaléka karanténban van, és megismétlődik a nyári forgatókönyv a hiányzó a mozdonyvezetők vagy a városi közlekedés lebetegedett járművezetői miatt. Ez a kiesés becslések szerint több mint 42 milliárd fontjába kerül majd az országnak.

A számok ijesztőek és globálisak. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szerint csak 2020-ban az emberek világszerte majdnem ugyanannyi munkaórát veszítettek, mintha 260 millió állandó munkahely szűnt volna meg.

Hírdetés

2021-ben egy kicsit jobb volt ez a mutató – 125 millió. Az Egészségügyi Világszervezet ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az új mutáció az európaiak akár felét is megfertőzheti a következő két hónapon belül. Annak érdekében, hogy megakadályozzák az ágazatok teljes összeomlását az országokban, az államok úgy döntöttek, hogy módosítják az intézkedéseket. Nálunk például a karantén lerövidítését fontolgatják.

A munkásoktól az informatikusokig

Ugyanakkor azzal is foglalkoznunk kell, hogy a gazdaság lezárásával elbocsátások is történtek. És általában azok mentek el először, akik utoljára jöttek. A helyzet megfordulásával azonban a munkáltatóknak munkaerőt kell találniuk az érintett ágazatokba.

A munkahelyi kínálatok legnagyobb esését az első hullám során regisztráltuk. Ami viszont a 2021-es évet illeti, az megerősítette, hogy a cégek amennyire csak tudtak, alkalmazkodtak a helyzethez, ami a munkaerőpiacra is hatással volt”

– magyarázza Nikola Richterová, a Profesia.sk portál szóvivője. Az omikronnal valószínűleg megismétlődik a helyzet, és az emberek kiesnek a munkából.

Ám az országban már most is hiányzik több ezer egészségügyi dolgozó, több száz mozdonyvezető és gyári munkás is.

„2022 eleje óta láthatóan a legnagyobb a munkavállalók iránti kereslet például a kereskedelemben, ahol 2613 ajánlat van jelenleg, a termelésben 2439, az informatikában pedig 2014” – sorolja Richterová hozzátéve, stagnál a szállítási szektor, illetve a logisztika vagy a gépipar és a menedzsment is.

A szóvivő azt is leszögezi, hogy a legtöbb állásajánlat a termelési operátorokra, eladókra, raktári munkásokra, munkásokra, de pénztárosokra vagy összeszerelő pozíciókra érkezik.

Paradox helyzet, hogy a jelzett pozíciók egynémelyikére reagál a legkevesebb jelentkező. „Azok az ágazatok, amelyekben a legalacsonyabb átlagos válaszadói számot látjuk az első napi ajánlat után, például az információs technológia, az elektrotechnika, valamint az energetika és a gépészet” – mondja. A statisztikák szerint azonban a gyógyszerészetben, az egészségügyben és a szociális ellátásban, de a gyártásban és az építőiparban is sok a hiányzó munkaerő.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »