Az ombudsman az alkotmánybírósághoz fordult, mert a járvány során sérülhettek a jogaink

Az ombudsman az alkotmánybírósághoz fordult, mert a járvány során sérülhettek a jogaink

Mária Patakyová ombudsman szerdán közösségi oldalán arról számolt be, hogy az alkotmánybírósághoz fordult, mivel úgy véli, a járvány során sérülhettek alapvető jogaink.

Az ombudsman elsősorban a karanténnal kapcsolatos szabályozásban lát problémákat, ahogy abban is, hogy a járvány során túl széles lett a jogköre az egészségügyi tárcának és a Közegészségügyi Hivatalnak. 

– olvasható Mária Patakyová hivatalos közösségi oldalán.

Hírdetés

Az ombudsman is azt emeli ki, amiről már több szakértő beszél hónapok óta. Hiányoznak az átlátható szabályok, véleménye szerint az egyes szervek jogköre is tisztázatlan, így nehéz az adott szerv túlzott intézkedései ellen is fellépni.

Patakyová az állami karantén 13 eurós napi díjszabását is magasnak ítélte meg, főként azon esetekben, amikor a polgároknak több hetet is ott kellett tölteniük a családjukkal. A biztos úgy véli, a fizetési kötelezettség is kétséges lehet jogilag.

Az egészségügyi minisztérium és a Közegészségügyi Hivatal jogkörének növekedését pedig egyrészt a szükségállapot esetén érthetőnek tartja, de az ombudsman szerint itt is fontos az intézkedések jogi hátterét figyelni, mert ami a jelenlegi helyzetben elfogadható szabályozásnak tűnik, azt a járvány után könnyen az alapvető jogaink megsértéséhez vezethet. Úgy tűnik, tehát nem csak az ellenzék és a polgárok jelentős része gondolja úgy, hogy kiszámíthatatlanok az intézkedések, hanem azon személy is, akinek törvényből eredő feladata jogaink betartására odafigyelni.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »