Az oltatlanok is járhassanak templomba!

Az oltatlanok is járhassanak templomba!

A levelet személyesen Mons. Stanislav Zvolenský, a Szlovák Püspöki Konferencia elnöke adta át a miniszterelnöknek, melyben Richard Dudával, a Szlovákiai Zsidó Vallási Közösségek Központi Szövetségének elnökével és Ivan Eľkoval, a Szlovákiai Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnökével közösen kérik, hogy az oltatlanok is részt vehessenek az istentiszteleteken, miséken.

A levél teljes szövegét a Szlovák Püspöki Konferencia sajtóirodája is nyilvánosságra hozta. Ebből kiderül, hogy a vallási vezetők arra hívják fel a figyelmet, hogy Szlovákiában – ellentétben más európai uniós ország gyakorlatával – , már hosszabb ideje nem vehetnek részt az istentiszteleteken azok a személyek, akik nem teljesítik a járványügyi intézkedéseket, nevezetesen nem felelnek meg az oltott vagy betegségen átesett (OP) kritériumnak.

Úgy vélik azonban, hogy hosszú távon ez az állapot tarthatatlan. Mint írják, „bár az állam nem tervezi, hogy kötelezővé teszi az oltást a lakosság számára, de továbbra is de facto feltételként szabja azt a hívők számára az istentiszteleteken való részvételhez. Továbbá megköveteli a papoktól, hogy korlátozzák a hívők részvételét a szertartásokon.”

Hírdetés

A miniszterelnököt arra kérik, vegye figyelembe azt a tényt, hogy a hívők számára az istentiszteleten való részvétel alapvető fontosságú: a lelki élet egyik pótolhatatlan szükséglete.

„Mivel a vonatkozó rendeletek és intézkedések rendszeresen megemlékeznek az úgynevezett nélkülözhetetlen létesítményekről (élelmiszerboltok, drogériák stb.), amelyekbe szigorú szabályok mellett még az oltatlanok is beléphetnek, ezért kérjük, hogy a valláshoz kapcsolódó lelki élet szempontjából – amely a Szlovák Köztársaság Alkotmányában is meghatározott alapvető jogok és szabadságok egyike – a vallási szolgáltatásokat is tekintsék hasonlónak, azaz nélkülözhetetlennek” – érvelnek.

A levél végén megjegyzik, kötelességüknek érzik az emberi élet és az egészség védelmét. Ezért mindent megtesznek az állami intézményekkel és tisztviselőkkel való együttműködés érdekében. De kérik a döntéshozókat, értsék meg a vallási közösségek igényeit, ezzel is szolgálva az ország közös javát.

(SZE/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »