Az Olaszországban pusztító "civilek" is lázadnak: nem tetszik a niggerimport szigorítása

Az Olaszországban pusztító "civilek" is lázadnak: nem tetszik a niggerimport szigorítása

Legkevesebb két olyan "civil" és segélyszervezet is elutasította, hogy aláírja a Róma által kidolgozott magatartási kódexet, melyek "embereket mentenek" (értsd: élősködőket szállítanak) a Földközi-tengeren – derül ki az olasz belügyi tárca hétfői tájékoztatásából. Sajtóhírek szerint az Orvosok Határok Nélkül is köztük van.

A hírügynökségi jelentések szerint az Orvosok Határok Nélkül (MSF) elutasította, hogy aláírja a "mentés" szabályait szigorító javaslatokat. A Reuters brit hírügynökség azt írja, hogy a német Jugend Rettet (Mentő Fiatalság), Sea-Watch és Sea-Eye és a francia SOS Méditerranée “tartózkodott” a kódex aláírásakor.

Az AP ameriki hírügynökség jelentése szerint viszont a Jugend Retett és a Sea-Watch is elzárkózott az aláírástól. Az AFP francia hírügynökség két elzárkózóról, az MSF-ről és a Jugend Rettetről ír.

Az MSF elsősorban azt kifogásolja, hogy az új szabályok értelmében a "civil" szervezetek hajóinak maguknak kell biztonságos kikötőbe vinniük a "kimentett" embereket, nem adhatják át őket uniós járőrhajóknak. (Ez azért nem tetszik nekik, mert lassítaná a kontinens elárasztásának ütemét – a szerk.)

“Ez az előírás veszélybe sodorja a különböző hajók együttműködésének törékeny egyensúlyát” – írta levelében az olasz belügyminiszternek Gabriele Eminente, az MSF olaszországi igazgatója, aki szerint hajóik sokszor alig bírják a "mentést", “a tengeren pedig élet és halál között csak pár perc a különbség”.

Az MSF olaszországi misszióvezetője, Tomasso Fabbri azt is kifogásolta, hogy a szabályok nem tartalmaznak garanciát a hajók fedélzetére vezénylendő rendőrök fegyverviselésével kapcsolatban. (És vajon miért nem akarják, hogy a rendőr fegyvert viselhessen?…)

Hírdetés

A Jugend Rettetnek azzal szemben vannak fenntartásai, hogy a segélyhajóknak a fedélzetükre kell venniük legalább egy olasz rendőrt vagy határőrt is. ”Ez ellentétes a semlegesség humanitárius elvével, melyhez ragaszkodunk. Nem tűnhet úgy, hogy mi is részei vagyunk a konfliktusnak” – beszélt mellé a szervezet koordinátora, Titus Molkenbur. (Valójában konfliktusról szó sincs, hiszen az olasz hatóságok nem géppuskázzák le a megszállókat, hanem maguk is "mentik" őket…)

A Save The Children nevű szervezet aláírta a magatartási kódexet, s úgy nyilatkoztak, hogy többnyire eddig is az új előírásoknak megfelelően jártak el. A Save The Children olaszországi vezetője leszögezte, hogy az új szabályok semmilyen módon nem akadályozzák a szervezet munkáját, mert ha így lenne, nem írták volna alá a magatartási kódexet.

A magatartási kódex értelmében a segélyszervezetek nem hajózhatnak be Líbia területi vizeire, semmilyen módon, még fényjelekkel sem jelezhetnek a tengeren haladó hajóknak, és folyamatosan nyomon követhetőnek kell lenniük.

Az olasz kormány azért dolgozta ki a kódexet, mert úgy véli, hogy a segélyszervezetek "akarva-akaratlanul" (mi kimondhatjuk: akarva – a szerk.) az embercsempészek tevékenységét segítik.

2015 óta tucatnyi magánhajó szállítja Olaszországba a migránsokat (az MTI szerint "mentik az embereket") a Földközi-tengeren, a líbiai vizek közeléből. Az olasz parti őrség szerint tavaly az emberek 26 százalékát, idén pedig 35 százalékát mentették ki ők a tengerből. (Gratulálunk nekik is.)

Amióta ezek a hajók ott vannak, az embercsempészek rászoktak arra, hogy elég ha a túlzsúfolt lélekvesztők 12 mérföldre eljutnak Líbia partjaitól, mert ott, már a nemzetközi vizeken úgyis lesz egy mentőhajó, amely felveszi és Olaszországba viszi az Európában segélyből élni vágyó afrikaiakat.

Az olasz kormány magatartási kódexe tucatnyi pontot tartalmaz, s a belügyi tárca tájékoztatása szerint akik nem írják alá, azok “kívülhelyezik magukat a tengeri mentés intézményes keretein, ennek minden következményével”, ami a belügyminisztérium szerint "szigorúbb ellenőrzéseket von majd maga után". Ez aztán valóban elrettentő szankció…

(Kuruc.info – MTI nyomán)

Korábban írtuk: Az olaszok végre hajókat küldenek Líbia partjaihoz – a niggereket pedig szépen visszaszállítják


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »