Az olaszok nem engednek a brüsszeli nyomásnak

Kitart a költségvetési tervezet mellett az olasz kormány, ugyanazt a javaslatot nyújtja be az Európai Bizottságnak, amit Brüsszel kedden egyszer már elutasított. Rómának 3 hete van, hogy módosítson a terveken.
A római kormány gazdasági minisztere egy párizsi Üzleti vacsorán igyekezett nyugtatni a befektetőket a jövő évi büdzsétervezetével kapcsolatban.

Giovanni Tria szerint az nem jelent fenyegetést az euróövezetre, vagy az európai stabilitásra. Ha az olasz gazdaság nő, abból egész Európa profitálhat – tette hozzá.

„Olaszország nézőpontjából, ez nem jelenti azt, hogy ne tartanánk tiszteletben a szerződéseket, vagy hogy újabb szobát hagynánk üresen az Európai Házban. Mi olaszok is építettük ezt a házat, nem akarjuk elhagyni” – mondta.

Kedden az Európai Bizottság azért nem fogadta el a benyújtott javaslatot, mert az 2019-ben a csökkentés helyett növeli a hiánycélt. Ennek mértéke már most meghaladja a GDP 130 százalékát. Ez a második legmagasabb az EU-ban. A populista kormánykoalíció jóléti kiadásokkal a háromszorosára növelné a hiányt, minimumjövedelmet ígérnek például a munkanélkülieknek, valamint újabb hitelt vennének fel az államadósság terhére. Brüsszel attól tart, hogy az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságának eladósodása az egész Európai Uniót magával rántja.

Hírdetés

A francia gazdasági miniszter is tárgyalást és megegyezést sürget a római kormány és az Európai Bizottság között.

„A szabályok ugyanazok mindenki számára, de nem hiszem, hogy Franciaország a legjobb, hogy a kérdésben prédikáljon. Mi csak most jöttünk ki egy 10 évig tartó túlzott deficiteljárásból, a köztársaság elnöke, Emmanuel Macron döntéseinek köszönhetően” – mondta Bruno Le Maire.

Az olasz Európa-ügyi miniszter azonban hajthatatlannak mutatkozik. Egy tévéinterjúban közölte: ugyanazt a költségvetési tervezetet fogják ismét benyújtani az Európai Bizottságnak, mint legutóbb, semmit nem változtat rajta, még akkor sem, ha az olasz állampapírok hozama tovább esne a piacokon. A módosított javaslatot november közepéig várja az Európai Bizottság.

Ha a kérdést nem sikerül rendezni, akkor a tagállami kormányok tanácsának egyetértésével túlzottdeficit-eljárás indulhat Olaszország ellen, ez akár szankciókkal zárulhat.

hírtv.hu


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »