Az olaszok megtagadták a kikötési engedélyt az Orvosok határok nélkül mentőhajójától

Az olaszok megtagadták a kikötési engedélyt az Orvosok határok nélkül mentőhajójától

RÓMA. Az olasz hatóságok nem engedték olasz vizekre és megtagadták a kikötési engedélyt Lampedusa szigetén az Orvosok határok nélkül (MSF) nem kormányzati szervezet migránsokat szállító mentõhajójától vasárnap, miután a szervezet nem írta alá a római kormánynak a mentési munkát szabályozó magatartási kódexét.

Az MSF Prudence nevû mentõhajó 127 embert szállított. Miután az olasz hatóságok megtagadták a kikötési engedélyt, az olasz parti õrség hajóji nemzetközi vizeken, Lampedusa partjaitól harminc mérföldnyire vették át fedélzetükre a migránscsoportot a Prudence-rõl.

Az MSF azon nem kormányzati szervezetek (NGO) egyike, amelyek nem írták alá az olasz kormánynak a földközi-tengeri embermentést szabályozó úgynevezett magatartási kódexét. Az MSF olaszországi szervezete mindenekelõtt arra mond nemet, hogy mentõhajóin az olasz fegyveres erõk vagy a rendõrség embere is jelen legyen az embercsempészet elleni fellépésre.

Hírdetés

A magatartási kódexet a Földközi-tengeren mûködõ kilenc NGO-ból eddig négy írta alá (Save the Children, a máltai Moas, a spanyol Proactiva Open Arms, a német Sea-Eye). Marco Minniti olasz belügyminiszter korábban kijelentette, hogy az olasz hatóságokkal nem együttmûködõ civil szervezeteknek következményekkel kell számolniuk, és nem dolgozhatnak tovább Olaszországban.

A német Jugend Rettet mentõhajóját az olasz hatóságok lefoglalták, a legénységgel szemben vizsgálat indult illegális bevándorlás pártolása címén. Az olasz ügyészség vizsgálata szerint a Jugend Rettet mentõhajója több alkalommal líbiai vizeken egyenesen az embercsempészektõl vett át migránscoportokat. A szervezet fellebbezett az olasz bíróságon. Olasz sajtóértesülések szerint hasonló vizsgálat folyik az MSF-fel szemben is, a szervezet ezt közleményben tagadta.

Az 1971-ben francia orvosok alapította MSF az egyik legnagyobb nemzetközi segélyszervezet, amely mindenekelõtt orvosi segítséget nyújt a háborús konfliktusok, a járványok, természeti katasztrófák sújtotta térségekben. A szervezet 1999-ben Nobel-békedíjban részesült. Az MSF 2015-tõl végez embermentõ tevékenységet a Földközi-tengeren négy hajóval. Olaszországi szervezete tavaly több mint 56 millió euró adományból dolgozott, amelyet olasz magánszemélyektõl és vállalatoktól kapott.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »