Az olaszok az albániai táborokba küldték az első migránscsoportot

Lampedusa szigetéről elindult az első migránscsoport az Albániában létesített táborokba – közölte a római belügyminisztérium hétfőn.

Az olasz haditengerészet Libra nevű hajója szállítja az első csoportot az Albániában pénteken megnyitott táborokba. A hajó Lampedusáról indult és Shengjin kikötőjébe tart.

A csoportban kizárólag férfiak vannak: biztonságos országból származnak, köztük egyiptomi és bangladesi állampolgárokkal. Utóbbi államokat az olasz külügyminisztérium idén májusban nyilvánította biztonságos országoknak.

Mindannyian az utóbbi napokban érkeztek a földközi-tengeri migrációs útvonalon. Az olasz parti őrség először Lampedusára kísérte őket, ahol gyors azonosításon estek át, majd a szigeten a haditengerészet hajójára kerültek át. A velük érkezett nők, gyermekek, betegek Lampedusán maradtak. Családtagokat nem választottak el egymástól.

Hírdetés

Shengjinbe érkezve a férfiakat az Olaszország által létesített táborban helyezik el őket, ahol ismételt ellenőrzésen esnek át, és nemzetközi védelem iránti kérelmüket is jelezhetik.

Az Albánia területén található, de olasz hatáskörbe tartozó táborban az Olaszország területén gyakorolt jogi eljárás érvényes, vagyis a határállomásként és regisztrációs pontként (hotspot) működő táborban elhelyezett személyek feltartóztatását a római idegenrendészet rendeli el, amit negyvennyolc órán belül az illetékes római bíróságnak kell megerősítenie. A menedékkérelmek elbírálása legalább négy hetet vesz igénybe.

Shengjinből az embereket a nem messzi Gjaderbe szállítják át, ahol különválasztják a menedékkérelemre jogosultakat a kiutasítandóktól. Előbbiek számára nyolcszáz, utóbbiaknak négyszáz helyet biztosítottak. Gjaderben húszfős börtönt is építettek.

A Shengjinben és a Gjaderben létesített táborok zárt központok, az emberek nem hagyhatják el azokat.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »