Az olasz védelmi miniszter szerint ideje lenne a Nyugatnak a békéről tárgyalnia Putyinnal

Az olasz védelmi miniszter szerint ideje lenne a Nyugatnak a békéről tárgyalnia Putyinnal

Guido Crosetto olasz védelmi miniszter kijelentette, hogy meggyőződése szerint az Oroszországra kirótt gazdasági szankciók nem érték el céljukat, majd felszólította a Nyugatot, hogy fordítson több energiát, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknél tárgyalásokat kezdeményezzen az ukrajnai háború lezárása érdekében.

Crosetto az Il Messaggero napilapnak adott interjújában arról beszélt, hogy a Nyugat tévesen várta azt, hogy a szankciókkal majd megállítja az orosz agressziót, és túlértékelte saját gazdasági befolyását a világban.

„Az egyetlen lehetséges módja a krízis lezárásának bevonni minden érintettet a fegyverszüneti majd a béketárgyalásokba”

Arra az újságírói megjegyzésre, hogy Putyin nem mutat hajlandóságot a tárgyalásra, az olasz védelmi miniszter azt válaszolta, hogy „ez is egy újabb ok arra, hogy a Nyugat jobban igyekezzen”.

Hírdetés

„Nem adhatjuk fel az egyetlen diplomáciai utat, még akkor sem, ha az nagyon keskeny”

mondta. Ugyanakkor helyes döntésnek nevezte, hogy Olaszország fegyverekkel látja el Ukrajnát, de egyértelművé tette, hogy az ő szemében a fegyverszállítások a fegyverszüneti tárgyalások kieszközlését szolgálják.

Crosetto úgy véli, hogy ha az orosz hadsereg elfoglalná Kijevet, az elkerülhetetlenül más országokkal is konfliktusba keverné Oroszország, egyszerűen azért, mert az orosz tankok túl közel kerülnének más országok határaihoz. 

Súlyos hibának nevezte a tavalyi (kudarccal végződő) ukrán ellentámadás megindítását is, tekintettel az orosz katonai fölényre a fronton. Állítása szerint maga is figyelmeztette Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy az ellentámadás kudarcra van ítélve, de nem hallgatott érveire.

Teraz.sk, körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »