Az olasz kormányfő akár az uniós költségvetést is megvétózná Orbán miatt

“Ha az Európai Unió egyes tagállamai falakat építenek és csak akkor szolidálisak, amikor pénzt kapnak, akkor készen állunk megvétózni az unió költségvetését” – hangoztatta ismét Matteo Renzi olasz miniszterelnök kedden egy rádiós interjúban. “Nem fogadjuk el, hogy az Európai Uniónak általunk befizetett pénzből falakat emeljenek” – fogalmazott egy másik beszédében a kormányfő.

Az olasz kormányfő a RAI olasz közszolgálati rádió esti politikai-közéleti műsorában kijelentette, hogy az európai szolidaritásnak megvannak a szabályai.

Az igazi Európa nem “egoizmusból és falakból” áll – fogalmazott Matteo Renzi, aki a magyarországi határzárra utalt.

A La Repubblica olasz napilap értesülései szerint egy másik beszédében Matteo Renzi azt mondta, “nem fogadjuk el, hogy az Európai Uniónak általunk befizetett pénzből falakat emeljenek”.

Hírdetés

Az olasz miniszterelnök  közölte, hogy az olasz kormány fenntartásait fejezte ki az EU költségvetésének megszavazásával kapcsolatban, ami a “vétó előszobájának” számít – fogalmazott Matteo Renzi.

Erre Orbán Viktor úgy reagált, hogy megérti Renzi idegességét, hiszen nagy bajok vannak Rómában a költségvetéssel, a migránsok pedig folyamatosan özönlenek az országba. Néhány napja a magyar kormányfő  a konzervatív The Daily Telegraph című brit lapnak azt mondta, ő másként határozza meg Európa értékeit, mint az EU vezetői.

“Ha az európai értékeket szuverén államok szövetségeként határozzák meg, akkor Magyarország igencsak erősíti az Európai Unió értékeit, mivel a törvényesség és a rend európai érték, ez pedig a szuverén államok sajátja, és a nemzetközi kötelezettségek – például a schengeni előírások – teljesítésének előfeltétele. Tehát mi jó európaiak vagyunk, védjük Európát nemcsak az értékek, hanem a realitás szintjén is, amikor a schengeni határokat őrizzük a schengeni szerződésben foglaltaknak megfelelően.”

MTI / 24.hu

The post Az olasz kormányfő akár az uniós költségvetést is megvétózná Orbán miatt appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »