Az olasz kormány anyagi segítséggel igyekszik ellensúlyozni az inflációt

Az olasz kormány anyagi segítséggel igyekszik ellensúlyozni az inflációt

Egyszeri, készpénzben kifizetett segéllyel, valamint utazási kedvezménnyel igyekszik ellensúlyozni a hetvenes évek óta mért legmagasabb inflációs rátát a közgazdász Mario Draghi kormánya, melynek számításai szerint a kevesebb, mint hatvan millió lelket számláló országban 28 milliónyian szorulnak segítségre.

A La Repubblica című napilap pénteki internetes kiadása megerősítette, hogy a kormány hatvan eurós egyszeri kedvezményt ad utazási költségek fedezésére. Az intézkedésre százmillió eurót különítettek el.

Kedvezményezetteknek az évi bruttó 35 ezer eurónál kisebb bevétellel rendelkezők, valamint a diákok számítanak.

A Mario Draghi vezette kormány úgy döntött, hogy májustól folyamatos intézkedésekkel igyekszik segíteni a családokat és vállalkozásokat: a segélycsomag értéke 14 milliárd euró. Majdnem kizárólag anyagi segélyről van szó: fejenként egyszeri 200 euróval támogatják a rászorulókat, ami 28 millió dolgozót jelent az állami és a magánszektorban, valamint a nyugdíjasok között.

A kormányzati bejelentés már megtörtént, a kifizetés a szakszervezetek szerint júliusban várható.

Hírdetés

Hasonló anyagi támogatást utoljára Matteo Renzi kormánya vezetett be 2014-ben, de az havi nyolcvan eurós összeg volt.

Az infláció áprilisban túllépte a hat százalékot, és az előrejelzések szerint a következő időszakban további jelentős emelkedés várható. Ilyen mértékű inflációs rátát utoljára a hetvenes években mértek. Mindenekelőtt a rezsikiadások, az üzemanyag és  az élelmiszerek ára emelkedett.

Az üzemanyagárak részét képző adót július 8-ig harminc eurócenttel csökkentették. A kevesebb, mint évi bruttó 12 ezer euró bevétellel rendelkezők számára az év elejéig visszamenőleg részleges támogatást adnak a villany- és a gázszámlák kifizetéséhez.

A kormánypárti Liga vezetője, Matteo Salvini pénteken azt hangsúlyozta, hogy nem pénzt, hanem munkát kell adni.

Több millió  olasz számára jobb, ha eljárhat dolgozni, mint ha segélyből otthon marad”

– fogalmazott. Salvini javaslatcsomagot dolgozott ki a legsürgősebb intézkedésekkel, melyek között az első helyre az adóterhek csökkentését helyezte.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »