Az olasz hős, aki leterítette a berlini merénylőt

Az olasz hős, aki leterítette a berlini merénylőt

Csütörtök késő este még nem is sejtette a 29 éves Luca Scata, hogy pár órával később már hősként fogják emlegetni Olaszországban és szerte a világon. 

Az esetről szóló sajtóbeszámolók alapján a következőket lehet tudni a hajnalban történtekről és az olasz rendőrről.

A csütörtök este is úgy kezdődött, mint a többi. Az újonc rendőr járőrszolgálatot teljesített két társával együtt. A Milánó melletti Sesto San Giovanniban található Május elseje tér környéket tartották szemmel.

Sesto San Giovanni önálló városi rangú település, de valójában Milánó egyik külvárosi kerülete. Gyorsan fejlődő, iparosodott környék, a munkalehetőségek sok bevándorlót is idevonzottak. A rendőrség problémás területként tartja számon a tér környékét, ahol eleve fokozott elővigyázatossággal járőröznek.

 Az újonc rendőr  Facebook  

Csütörtök éjjel azonban az olasz hatóságok kiemelten ellenőrizték az olasz várost, mivel fülest kaptak, hogy Milánóban bujkálhat az a tunéziai férfi, aki hétfő este letarolta a berlini karácsonyi vásárt, megölt tizenkét embert, és többtucatnyit megsebesített. Nem sokkal hajnali három óra után a sestói téren, a pályaudvar előtt a járőrök egy gyanús alakra lettek figyelmesek. Igazoltatni akarták, és a papírjait kérték. 

Antonio De Iesu, a milánói rendőrség vezetője sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy Amri egyedül állt a Sesto San Giovanniban, az 1-es metró végállomásánál lévő téren, amikor a rendőrök megpróbálták igazoltatni őt. A felszólításra helyes, bár észak-afrikai akcentussal beszélt olasz nyelven válaszolta azt, hogy nincsen nála olyan papír, amellyel igazolni tudná magát, és telefon sincs nála, csak egy kis zsebkés.

Erre a rendőrök felszólították, hogy ürítse ki a hátizsákját és a zsebeit. Ekkor rántotta elő Amri 22-es kaliberű pisztolyát, és tüzelni kezdett. (A rendőrség szerint ez ugyanaz a lőfegyver, amellyel hétfőn Amri megölte Lukasz Urban lengyel kamionsofőrt.)

Hírdetés

De Iesu szerint a rendőrök rutinellenőrzést végeztek, nem tudták, hogy Amriba botlottak bele, de a személyleírás illett a férfira. A rendőrkapitány egyben cáfolta, hogy a fegyveres férfi „Allah Akbart!” kiáltott volna a rendőröknek, amikor lőtt, mint ahogy az néhány helyi híradásban is megjelent. Ehelyett azt üvöltötte olaszul, hogy „Rohadt rendőrök!”, de ezt is már csak akkor, miután találat érte.

Luca Scata járőrtársát, a 35 éves Cristian Moviót a támadó a vállán megsebesítette, amikor tüzelni kezdett. Az olasz rendőrség később nyilvánosságra hozott egy fotót, amelyen Movio golyóálló mellénye és a pisztolygolyó nyoma látszik: ezek szerint az mentette meg a rendőr életét, hogy védőfelszerelést viselt.

A 29 éves Luca Scata nem sokat tétovázott: a járőrautó másik oldalán kiszállva ő is előrántotta szolgálati pisztolyát. Tűzharc alakult ki, amelynek során Amri egy másik autó mögött keresett fedezéket, de hiába: Scata gyors egymásutánban két lövést adott le Amrira, aki a földre rogyott.

A szemtanúk szerint a tunéziai férfi nem halt meg azonnal, a két fölé hajoló rendőr, majd a mentők megpróbálták életben tartani, de tíz perc múlva meghalt.

 Az olasz rendőrség és helyszínelők Anis Amri letakart holtteste mellett Fotó: Daniele Bennati / AFP  

Akkor még nem is sejtette Scata, hogy kit is lőtt le. Az ujjlenyomata alapján azonban sikerült azonosítani a támadót. Kiderült, hogy Anisz Amrival, a berlini merénylővel végzett az újonc rendőr.  

Azóta az olaszok hősként ünneplik Scatát, és közösségi oldalán rengetegen adnak hálát, hogy megvédte a biztonságukat. A rendőr fotója azonnal bejárta a világsajtót, a Facebookon megszámlálhatatlanul sok rajongói oldala lett, ahol hősként beszélnek róla, a szülők pedig büszkék fiukra.

Luca Scata azonban nem egy rutinos rendőr, még csak kilenc hónappal ezelőtt kezdték meg a kiképzését, és hivatalosan csupán november elejétől tartozik a rendőrség kötelékébe, miután októberben Milánóba vezényelték a szicíliai Canicattiniból. Egyelőre még próbaidejét tölti az olasz városban.

A Facebook-oldalán fellelhető mottója azonban még a legnehezebb helyzetben is a segítségére volt: ahelyett, hogy meghátrált volna, bátor döntést hozott. A mottó így hangzik: „A félelem reakció, a bátorság döntés.”

Ezt a helyzetfelismerést hálával viszonozta Marco Minniti olasz belügyminiszter is, aki kiemelte, hogy a rendőrök nagy szolgálatot tettek a közösségért, így minden bizonnyal az olaszoknak még boldogabb karácsonyuk lesz. Az olasz politikusokat is megnyerte magának a zöldfülű rendőr: Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök Lucát bátor, profi és ügyes rendőrnek nevezte, míg Matteo Renzi örömittas Facebook-üzenetben reagált az akcióra, mint írta, nagyon büszke az olasz rendőrökre.

Az olasz rendőrök fellépését Angela Merkel német kancellár is dicsérte, a berlini rendőrség pedig Twitter-üzenetben köszönte meg olasz kollégái munkáját, valamint mielőbbi jobbulást kívánt a megsérült rendőrnek is.

Scata társának, a vállán megsebesített Moviónak szerencsére nem súlyosak a sérülései, de kórházi ápolásra szorul, és pénteken megműtötték.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »