Az olasz elnökválasztás harmadik fordulója sem hozott eredményt

Az olasz elnökválasztás harmadik fordulója sem hozott eredményt

Az olasz elnökválasztások szerdai, harmadik fordulója sem hozott eredményt, az elsőhöz (hétfői) és másodikhoz (keddi) hasonlóan. Sergia Mattarella államfő, aki korábban bejelentette, hogy nem kívánja tovább betölteni a posztot, szerdán valamivel több voksot kapott, mint hétfőn – összesen 125-öt.

Ez azonban elhanyagolható változás, tekintve, hogy az 1009 parlamenti és regionális képviselő szavazása akkor lett volna eredménye, ha egy jelölt a szavazatok legalább kétharmadát megszerzi. A dolog csütörtöktől valamennyire egyszerűsödik, mert a negyedik naptól már csak egyszerű többséget kell elérni, ami 505 szavazatot jelent.

A jobbközép Liga, illetve a Silvio Berlusconi vezette Forza Italia, valamint az Olasz Testvérek három lehetséges jelöltet neveztek meg: Letizia Morattit volt oktatási minisztert és Milano egykori főpolgármesterét, Carlo Nordiót volt ügyészt és Marco Perát, az olasz szenátus volt elnökét, filozófust.

Hírdetés

A baloldali Demokrata Párt Enrico Lettát erőlteti, de ő felmérve esélyeit, inkább udvariasan elutasította a lehetőséget.

Egyes elemzések szerint a három jobbközép párt (Liga, Olasz Testvérek, Forza Italia) azt akarják kisakkozni, hogy  a szenátus jelenlegi elnökét, Elisabetta Casellati legyen a befutó, aki egyúttal Olaszország első női elnöke lenne.

A baloldali Demokrata Párt közben arról győzködi a Ligát, hogy jobbközép jelölt helyett egy baloldalit válasszanak, nehogy meginogjon Mario Draghi kormányfő pozíciója és a kormányzótöbbség stabilitása.

ANSA, körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »