Az olasz belügyminiszter: Az EU-val tárgyalok, de a véleményem szilárd a migrációval kapcsolatban

Az olasz belügyminiszter: Az EU-val tárgyalok, de a véleményem szilárd a migrációval kapcsolatban

Matteo Salvini, az olasz Északi Liga szélsőjobboldali párt elnöke, és az újonnan felálló olasz kormány belügyminisztere ma délután az ünnepélyes beiktatás alkalmával azt nyilatkozta a sajtónak: az EU-val hajlandó tárgyalni, de a bevándorlás témájában nem változtatja meg véleményét.

 

Az új pártvezér-belügyminiszter legfontosabb programpontja a bevándorlás korlátozása volt, olyéan törvényt ígért, ami mérsékli az illegális és legális migrációt Olaszország irányába. Beiktatása utáni első hivatalos útja – vasárnap – Dél-Szicíliába vezet, amely az Afrikából érkező illegális bevándorlók egyik fő belépőkapuja Európába.

Az Európai Unió menekültügyi szabályzatáról a tagállamok belügyminiszterei kedden tárgyalnak Luxemburgban. Sajtóértesülések szerint egyelőre nem világos, hogy Salvini vesz-e részt a találkozón, vagy valaki mást küldenek Olaszország képviselete céljából. A találkozó időpontja ugyanis egybeesik a parlament üléssel, amelyen bizalmat szavaznak az új kormánynak.

Hírdetés

Olaszországban heves csatározások után tudott elállni az új kormány. A héten az olasz államfő nem volt hajlandó kinevezni a „populista” Öt Csillag Mozgalom és a Salvini-féle Északi Liga kormányát, mert nem tetszett neki a  pénzügyminiszteri posztra szánt jelölt. Salviniék ugyanis egy, az euróval szemben rendkívül kritikus személyt akartak a pénzügyminisztérum élére állítani.

Az olasz államfő ezután saját, ügyvivő kormányt akart az ország élére állítani, ráadásul egy, a Nemzetközi Valutaalapnál dolgozó, politikai tapasztalatokkal nem rendelkező miniszerelnök-jelölttel. Az ügyvivő kormány felállítására indított tárgyalások azonban órák alatt összeomlottak, mire a választásokat megnyerő két euroszkeptikus párt, az Öt Csillag és a Liga megváltoztatta a pénzügyminiszter-jelöltjét. Így létrejöhetett az új olasz kormány, amely méltán tölti el aggodalommal Brüsszelt és Berlint.

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: cnn.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »