Az oktatási tárca vezetője dohog

Az oktatási tárca vezetője dohog

A területi közegészségügyi hivatalok (RÚVZ) legutóbbi döntései az iskolabezárásokkal kapcsoltban szembe mennek az elfogadott rendeletekkel.

A tárcavezető közösségi oldalán így reagált arra a tényre, hogy az RÚVZ elrendelte Pozsony megyében az összes tanintézmény bezárását az óvodák és az alapiskolák alsó tagozatainak a kivételével.

Mint megjegyezte:

Európa összes államában megértették, hogy az iskolában eltöltött minden nap fontos. Összegezték az UNICEF jelentéseit, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait és az utolsó hullámok tapasztalatait is. Az iskolabezárások hatástalannak bizonyultak, amit a WHO is alátámaszt.”

Hírdetés

Gröhling szerint Szlovákiában azonban az utóbbi napokban semmibe veszik mind a hazai, mind a külföldi tapasztalatokat, az összes megállapodást és a tényeket is.

A problémákat okozó felnőttek helyett ismét a gyermekekkel foglalkoznak, akiknek ismét meg kell védeniük a felnőtteket.”

A miniszter rámutatott, hogy az RÚVZ több járásban teljes iskolabezárásokat rendelt el. Szerinte olyan iskolákat is bezárattak, ahol egyetlen osztályban sem kellett karantén miatt távoktatásra áttérni, és tették mindezt a valós helyzetet nem is vizsgálva. Pedig egyszerű módobn tisztázni lehetett volna, hol van erre szükség és hol nem. Most az összes iskolát bezáratták a pozsonyi járásokban, ahol pedig a legnagyobb a beoltottsági arány.

Ján Mikas országos tisztifőorvos eltérő véleményen van. Szerinte Szlovákiában valamennyi iskolának át kellene térnie a távoktatásra. Ezt igen fontos eszköznek tartja a járvány elleni küzdelemben, mivel az egészségügy az összeomlás szélén áll, és a gyermekek és fiatalok körében magas a fertőzöttség aránya. Ebben egyetértés van a járványügyi szakértők és a szakmai konzílium tagjai között. Ugyanakkor megérti az oktatás tárca vezetőjének álláspontját is.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »