Az NVB elutasította a felsőoktatási vezetőkről szóló népszavazási kezdeményezéseket

Nem hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a felsőoktatási intézmények vezetőinek megválasztásáról szóló népszavazási kezdeményezéseket csütörtöki ülésén – tájékoztatott az MTI.

A kérdéseket magánszemélyek nyújtották be hitelesítésre. Varga Norbert – és Herczeg Zoltán ezzel tartalmilag megegyező kérdése – arra irányult, hogy a részben vagy egészben állami költségvetésből finanszírozott felsőoktatási intézmények vezetőinek megválasztásánál az intézmény fenntartójának, alkalmazottainak és hallgatói önkormányzatának egységesen egyharmad-egyharmad szavazati joga legyen.

Hírdetés

Az NVB többsége megtagadta a kezdeményezések hitelesítését, mondván, nem feleltek meg az egyértelműség követelményének. A felsőoktatási törvény ugyanis jelenleg magasabb vezetői és vezetői megbízás között tesz különbséget, a kérdésben foglalt “vezető” kifejezés tehát nem feleltehető meg a jelenlegi szabályozásnak, a két kategória különböző kört jelöl. Ezért sem a jogalkotó, sem a választópolgárok számára nem egyértelmű, a kérdések valójában kikre vonatkoznak. A kérdések azt sem tisztázzák, a már jelenleg öt évre kinevezett vezetők tekintetében a népszavazás hároméves kötőerejére figyelemmel milyen változást hozna a javaslat.

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük 15 napon belül lehet a Kúriához fordulni.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »