Az NNK most azokhoz is szól, akik még nem estek át a Covidon

Az NNK most azokhoz is szól, akik még nem estek át a Covidon

Az ötödik járványhullám csúcsán már túl vagyunk, de még nincs vége; Galgóczi Ágnes az RTL stúdiójában elmondta, jöhet még hatodik hullámot okozó koronavírus-variáns is, de őszig valószínűleg nyugalom lesz.

Január végén elértük a koronavírus-járvány ötödik hullámának csúcsát, az azt követő héten 13, még egy héttel később 32 százalékkal csökkent az új esetek száma – közölte az RTL-nek adott interjújában Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi főosztályvezetője.

„Bízunk benne, hogy a járvány most már leszállóágba kerül, és túl vagyunk ezen a hullámon, ebben a szezonban” – fogalmazott.

A pandémiának azonban „nincs vége”, a koronavírus is terjed még, ezért akik nem kaptak alapimmunizálást vagy a második oltást már több mint fél éve kapták meg, azokat sürgette, hogy járuljanak harmadik oltásért, „ezzel lehet a védettséget a megfelelő szinten fenntartani”.

Az adatokból úgy látja, átoltottság tekintetében Magyarország „a középmezőny után található”.

„Én elégedett is vagyok, de szeretném, hogy ha azok is felvennék az oltást, akik eddig még nem tették, megértenék, hogy ez fontos.”

Azokhoz is szólt, akik még egyáltalán nem estek át a koronavírus-fertőzésen.

Hírdetés

„Sokan lehetnek, akik tünetmentesen átestek vagy egyáltalán nem voltak betegek.

Ez egy kiszámíthatatlan fertőzés, nem lehet tudni, milyen következményekkel jár, ezért mindenkinek oda kell figyelni; a védőoltás a legmegfelelőbb védelem”

– hangsúlyozta.

Indokoltnak tartja, hogy a maszkhasználat fennmaradjon, és most már nem is csak a Covid miatt.

„Jelen van az influenza és az RSV-vírus is, a maszkhasználat véd a cseppfertőzéssel terjedő vírusfertőzésekkel szemben” – húzta alá Galgóczi Ágnes.

Más országokkal a járványkezelési összevetés szerinte nem egyszerű, mert bár sok helyütt már semmilyen járványügyi korlátozás nincs, voltak időszakok, amikor sokkal szigorúbb szabályok is érvényesek voltak, mint Magyarországon a mindennapi életet tekintve is.

Egy esetleges hatodik hullámról szólva elmondta,

„megjelenhet a koronavírusnak egy újabb variánsa, de bízunk abban, hogy ez nem egy olyan variáns lesz, amely súlyos lefolyású betegséget okoz majd”,

szerinte ezt majd „ősszel meglátjuk”.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »