Az NNI lehet az oka, amiért nem a TEK szállt ki elsőként Győrköshöz

Az NNI lehet az oka, amiért nem a TEK szállt ki elsőként Győrköshöz

A HVG információi szerint mind a rendőrség, mind a TEK munkatársai értetlenül állnak a kérdés előtt: miért nem a terrorelhárítók vonultak ki Győrkös Istvánhoz szerdán? A kérdésről az NNI főosztályvezetői szintjén születhetett döntés.

A HVG egy 2003-as esettel vont párhuzamot az ügy kapcsán, amikor a tegnapi tragédiához kísértetiesen hasonló módon vesztette életét egy rendőr. Akkor, és most sem a terrorelhárítás vonult ki elsőként a helyszínre.

Ez történt 13 évvel ezelőtt

2003. május 13-án Borsos József rendőrszázados, az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság Nyomozó Főosztály kiemelt főnyomozója egy budapesti elfogás során vesztette életét. A százados és kolléganője egy rablásokkal gyanúsított, 3 éve körözött férfit akart elfogni a móri rablógyilkossággal kapcsolatban, amikor a gyanúsított tüzet nyitott rájuk. Borsos halálos sebet kapott, a rendőrgyilkosnak viszont egy műtéttel megmentették az életét. Az ügyészség akkor jogszerűnek és szakszerűnek minősítette a rendőri intézkedést, annak ellenére, hogy a lelőtt rendőr nem viselt golyóálló mellényt.

Az eset azért volt furcsa, mert amikor egy tudvalevőleg erőszakos, vélhetően felfegyverzett bűnöző elfogása, vagy a nála történő házkutatás a cél, akkor nyomozóknak értesíteni kell bevetési egységeket, hogy biztosítsák az akciót. 2003-ban ez elmaradt, nem riasztották az akkori Terrorelhárító Szolgálatot, épp úgy, ahogy most sem a Terrorelhárítási Központot.

„A nyomozóknak a kocsiból sem kellett volna kiszállniuk, amíg Győrkös nem fekszik összebilincselt kézzel a porban egy térdelő TEK-essel a hátán”

Hírdetés

– nyilatkozta a HVG-nek egy rendőrségi forrás, aki elmondta, hogy Győrkösnél előre tervezett házkutatásra mentek ki, nem szorított az idő és nem állt fönn a férfi szökésének, vagy elrejtőzésének kockázata.

A névtelen megszólaló hozzátette:

„Az NNI nyomozóinak nem feladata, hogy egy minden valószínűség szerint fegyveres, agresszív emberhez egyszerűen becsöngessenek. Ezt a hatályos belügyi utasítás és a józan ész is tiltja.”

A nyilatkozó kiemelte, hogy az MNA-vezető esetében jól ismert volt a férfi fegyveres múltja, és az sem volt titok, hogy katonai kiképzéseket tart, így az is nyilvánvaló volt, hogy veszélyes figuráról van szó.

Azt is leszögezte, hogy „egy házkutatási engedélyt minimum egy osztályvezetőnek alá kell írnia”, az ilyen beosztású emberek pedig ismerik a hatályos utasításokat.

A tegnapi esetben a Nemzeti Nyomozó Iroda illetékes főosztályvezetőjének kellett volna értesítenie a Terrorelhárítási Központot, akik egy órával a nyomozók kiérkezése előtt biztosították volna a helyszínt, az elfogást és házkutatást.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »