Az nem normális, hogy négyszeres pénzért csábítják el az informatikusokat

Az nem normális, hogy négyszeres pénzért csábítják el az informatikusokat

Az uniós források kifutása után szükség van az állami támogatásra az innováció terén – hangzott el a Világgazdaság Gazdasági Kilátások 2018 című konferenciájának panelbeszélgetésén.

– mondta Grasselli Norbert, a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. Szerinte az elmúlt két évben forrásbőség volt az innovációs területen, ami egyértelműen az uniós forrásoknak volt köszönhető. Kiemelte, hogy nagyon sok EU-s forrás ment ki, ami pozitív.

Az ipart támogató kutatóközpont vezetője hozzátette azt is, hogy

ezek a források elfogytak, és a következő időszakban forráshiány lesz.

Más gazdaságpolitikai eszközök is vannak az innováció támogatására, szerinte ezek igénybevétele nem túlságosan egyszerű a magyar számvitelpolitikai rendszerben. Magyarán nagyon nehéz kutatás-fejlesztéshez kiadásokat úgy ledokumentálni, hogy az megfelelő legyen – tette hozzá.

Horváth Balázs, az Invitech Solutions stratégiai, üzletfejlesztési és marketing igazgatója elmondta, hogy előrelépésnek tartják a szélessávú internet hálózatfejlesztési programot, ami nemcsak a lakossági, de az üzleti szférában is rendkívül hasznos, ugyanis jelentősen visszaesett a szélessávú internetnek költsége. Ez alapvetően előremutató, nagyon jó, hogy ezt a kormány a zászlajára tűzte – fogalmazott az igazgató. A különböző uniós programok közül pozitív példaként a Horizont 2020-at, valamint a digitális agrárstratégiát említette.

Zagyva Béla, Magyar Európai Üzleti Tanács (HEBC) képviselője, a Nokia Solutions and Networks Kft. ügyvezető igazgatója szerint

Hírdetés

nagyon kettészakadt Magyarországon a vállalati szféra: a multik mögött ott nemzetközi tapasztalat, az üzleti háttér, és ott vannak a helyi kkv-k.

Szerinte nagyon erősen kell dolgozni azon, hogy a magyar kkv-k ezekben a programokban részt tudjanak venni. Minden országnak a saját útját kell járnia, de nem mehetünk el amellett, amit Kína művel: az internetet, a big data-t, a mesterséges intelligenciát a valódi gazdasághoz kell integrálni. Úgy látják, hogy 2020-ig Kína ledolgozhatja hátrányát az USA-val szemben.

– emelte ki Vas Zoltán, Continental Automotive Hungary fejlesztési vezetője. Elmondta, hogy kezdetben tény és való, nehezebb volt a pályázati pénzeket lehívni, sokat kellett tárgyalni. Hangsúlyozta, hogy

ne csak a cégek önmaguk fejlesszék, és finanszírozzák az innovációjukat, hanem az állam is támogassa azt!

Zagyva Béla beszélt arról is, hogy a közoktatási rendszerünket úgy kell kialakítanunk, hogy a gyerekek minél nagyobb eséllyel indulhassanak az egyetem felé, valamint a klasszikus humán képzésnek is megvan a szerepe.

Országos szinten vannak különbségek, ezt már nem kell magyarázni Grasselli Norbert szerint. Például Budapesten abszolút hiány van az informatikusokból. Úgy véli, hogy

– a duplája még a normalitás szintjén lehet szerinte.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »