Az MTI igazat írt a kormányzati alapítványról, de szerencsére javították

Az MTI igazat írt a kormányzati alapítványról, de szerencsére javították

A valóságot korrigálta az MTI, amikor törölt egy bekezdést a Magyarország Barátai Alapítvány (Friends of Hungary Foundation) budapesti konferenciájáról tudósító cikkükből. 

Az eredeti cikk szombat este jelent meg és főként Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter eseményen megtartott beszédét idézte. 

A tudósítás ugyanakkor kitért arra is, hogy az Egyesült Államokban működő Friends of Hungary Foundation-t jelentős állami támogatással hozták létre: „ A kormány 2012-ben döntött az egyesült államokbeli – 15 millió amerikai dolláros alapító vagyonú – Friends of Hungary Foundation (Magyarország Barátai Alapítvány) létrehozásáról. Az alapítvány célja a diaszpóra magyarsága nemzeti identitásának és a nemzeti összetartozás kötelékeinek az erősítése” – olvasható az először kiadott MTI-anyagban.

Mindezzel nem tévesztették meg az olvasókat, korábban a Magyar Közlöny is beszámolt arról, hogy a kabinet közel hárommilliárd forintot szánt a szervezet indítására. A távirati iroda vasárnap reggel mégis helyreigazítást tett közzé: ebben gyakorlatilag újra kiadták a Varga beszédéről megemlékező tudósítást – csak a tizedik bekezdést hagyták ki belőle, ami az alapítvány kormányzati hátterére és közpénz-finanszírozására emlékeztetett.

Hírdetés

http://mno.hu/

Az igazság helyreigazítása mögött a hírhedt civiltörvény ügye is állhat: a kormányzati törvényjavaslat értelmében külföldi támogatású jelzővel pecsételnének meg minden olyan magyarországi civil szervezetet, ami  éves szinten 7,2 millió forintnál több támogatást kap külföldről – minderre állítólag nemzetbiztonsági okok miatt lenne szükség. Ennek fényében viszont nehéz megmagyarázni, hogy a kormány miért támogat közpénzből egy Amerikában bejegyzett szervezetet, és miért nem jelent ez majd nemzetbiztonsági kockázatot az Egyesült Államok számára.

http://mno.hu/

Az ügyben sem mellékes szempont, hogy az Amerikai Egyesült Államokban bejegyzésre került „Friends of Hungary” Alapítvány neve 205-ben  „The Hungary Initiatives Foundation”-ra változott. A The Hungary Initiatives Foundation vezetői között pedig ott van George Pataky, New York állam volt kormányzója és Fellegi Tamás, a második Orbán-kormány fejlesztési minisztere, jelenlegi amerikai magyar üzleti lobbista is.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »