Az MSZP eltörölné a gyed extrát

Az MSZP eltörölné a gyed extrát

Az MSZP kormányra kerülése esetén megszüntetné a gyed extrát – közölte Gurmai Zita, az MSZP EP-képviselője az ATV Start című műsorában pénteken. Korábban arról beszéltek a baloldali politikusok, hogy a rezsicsökkentést is eltörölnék.

A gyed extra egy átverés, abban a pillanatban, ha a nő visszakerül a munkaerőpiacra, a kismama rögtön kirúghatóvá válik – mondta Gurmai Zita, az MSZP európai parlamenti képviselője az ATV Start című műsorában. Ha kormányra kerül az MSZP, akkor megszüntetik a gyed extrát? – tették föl a kérdést a képviselőnőnek, amire Gurmai azt felelte: „Persze.”
65 ezer embernek segítenek

Mint arról korábban beszámoltunk a kormány még novemberben döntött négy konkrét intézkedésről a gyed extra keretében. Így a gyes és gyed folyósítása mellett újra vállalható munka a gyermek egyéves kora után. Testvér születése esetén a korábbi ellátások megmaradnak, így például két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek egy időben. A harmadik intézkedés a diplomás gyed bevezetése, míg a negyedik a három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztató munkaadók újabb adókedvezményét jelenti.

Az intézkedések 65 ezer embert érintenek és 18,6 milliárd forintot jelentenek a 2014. évi költségvetésben. Ebben nincs benne az ugyancsak január 1-jével induló kiterjesztett adó- és járulékkedvezmény-rendszer mintegy 50 milliárd forintos összege, amely az érintett családoknál maradhat jövőre.

Hírdetés

A rezsicsökkentést is eltörölnék

A balliberális erők a gyed extra mellett a rezsicsökkentést is eltörölnék, amiről 2013. december 18-án beszélt Szigetvári Viktor, az Együtt–PM társelnöke és Mesterházy Attila, az MSZP elnöke. Bajnai Gordon a pozsonyi Sme című liberális lapnak adott 2013 májusi interjújában csalásnak és tarthatatlan intézkedésnek nevezte az Orbán-kormány rezsicsökkentését. Az Együtt–PM vezetője ugyan elismerte, hogy Magyarországon magasak a lakhatással kapcsolatos költségek, de arról beszélt, hogy ők ezt más módon, például energiatakarékossági intézkedésekkel orvosolnák.

Az Együtt–PM vezetője korábban azt is elárulta a bizonytalan szavazóknak, hogy mire számíthatnak, ha a baloldal kerül kormányra. „Mindig készek vagyunk megtenni, amit a nemzet jövője érdekében meg kell tenni. Akkor is, ha ki kell mondanunk, hogy ez fájni fog. Fájni fog, de azért, hogy utána lényegesen jobb legyen.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »