Az MNB simán megmagyarázta, hogy miért tapsolják el az ország devizatartalékát

Ha pénzszórásról van szó, akkor Matolcsy György vezette MNB kiválóan teljesít. Az év végi százmilliós bónuszosztás mellett jut idő az ország devizatartalékainak elköltésre is. Egy év alatt 6 milliárd eurót, mintegy 1800 milliárd forintot sikerült eltapsolni, így most jelenleg 24 milliárd euró van az MNB kasszájában – tudta meg az Index. Az már csak hab a tortán, hogy az aranytartalék teljes egészét is határidős ügyletekre kötötték. Matolcsyék szerint mindez rendben van.

Utoljára 2008-ban volt ilyen kevés valutatartaléka az országnak. Tavaly decemberben 767 millió euróval csökkent a devizatartalék, ez azonban csupán bagó. Márciusban 4,16 milliárdnak sikerült a seggére verni.

Az MNB szerint ezt a megfelelést tükrözik a piaci folyamatok is, a magyar állampapírok hozamai stabilan historikusan alacsony szinten állnak, az árfolyam volatilitása alacsony, illetve kiemelten a jegybanki programoknak köszönhetően az elmúlt egy évben mindhárom nagy hitelminősítő intézetnél újra befektetésre ajánlott kategóriába került Magyarország.

Hírdetés

A jegybanki devizatartalék alakulását számos tényező befolyásolja, az utóbbi időszak csökkenését elsősorban a lakossági devizahitelek forintosítása, illetve az államadósság belső, forintból történő finanszírozása, azaz az önfinanszírozási program magyarázza – közölte az MNB.

Az aranytartalékkal is seftelnek

Az utóbbi napokban megjelent „téves híradásokkal” ellentétben az MNB ezt a hozzávetőleg 100 ezer uncia mennyiségű aranyat nem értékesítette, hanem a piaci lehetőségekhez igazodva csereügyleteken keresztül befektette – hangsúlyozta a jegybank.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »