Az LMP képviselője Schmidt Máriáról: „Édesanyám nem palacsintasütő-fajta”

Az LMP képviselője Schmidt Máriáról: „Édesanyám nem palacsintasütő-fajta”

A lap csütörtöki számának beharangozójában volt olvasható először, hogy Schmuck Erzsébet – aki kampányfőnöke volt a pártnak – többször is telefonon egyeztetett a választás előtt Schmidt Máriával, az egyik beszélgetést pedig még az LMP-s politikus sofőrje is hallotta. A teljes cikkben egyébként szó van arról is, hogy

bár Ungárt senki nem tartja „fideszes ügynöknek”, többen is azt állították a lapnak, hogy az LMP-s politikus szoros kapcsolatban áll az anyjával, aki hatással van a vele egy házban élő fiára.

LMP-s belső vitákban Ungár nemegyszer azokkal az érvekkel állt elő, amelyeket nem sokkal korábban Schmidt publikált a saját blogján. A Magyar Narancs forrásai nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a Schmuck-Schmidt kapcsolatnak, mert szerintük az LMP-s politikus „anyira nem volt képben” a párt ügyeivel. Emellett többen is arról beszéltek a lapnak, hogy Szél Bernadett is kapcsolatban állhatott Schmidt Máriával.

Jobbra át?

A Magyar Narancsnak az LMP kampányának több résztvevője szervezetlenségről, a pontos feladatkiosztás hiányáról, dilettáns hibákról számolt be. Arról, hogy nemcsak az eredmény, de maga a kampány is lelombozó volt. A pártnak legfeljebb 700 tagja van, az aktívak számát 100-200 körülire teszik a lap forrásai. A pártvezetésben megerősödtek a jobbszárnyhoz tartozó politikusok, Ungár „nemzeti, konzervatív érzelműnek” tartja magát. A frakcióban a vele rokonszenvező képviselők vannak többségben. Mások szerint „az LMP immunrendszere nem fogja tudni kivetni magából sem a nagyon is létező fideszes kapcsolatot, sem a párton belüli jobboldali kisebbség előretörését”. A választási fiaskó megingatta Szél Bernadett belső pozícióját. Az egyik lapnak nyilatkozó forrás a politikust úgy írta le, hogy az operatív, stratégiai ügyekhez kevésbé ért, nem is igazi vezető, sokkal inkább „politikai celeb”, aki szeret és tud is szerepelni a médiában, jól lehet saját, határozott elképzelései nincsenek. „Dettire könnyű hatni, és ezt ki is használják” – mondták a Magyar Narancsnak.

Ungár Péter az ATV Egyenes beszéd című műsorában szerda este azt mondta: ellene is indíthatnának fegyelmi eljárást, ha arról van szó, hogy beszélt az édesanyjával. Elárulta azt is: vele szemben azt szokták felhozni problémának, hogy túl szoros kapcsolatot ápol az MSZP-vel, ami kritikát részben jogosnak is tartja.

Hírdetés

Kérdésre, hogy milyen gyakran beszél Schmidt Máriával, illetve elmondja-e Ungárnak, ha palacsintát sütött, az LMP-s politikus úgy fogalmazott:

„Édesanyám nem palacsintasütő-fajta.”

Ugyanakkor hozzátette: közeli viszonyban vannak az édesanyjával, sokszor beszélnek és vitatkoznak politikáról, de például azért, hogy megtudja, mi a véleménye Gyurcsány Ferencről, nem kell felhívnia, tudja anélkül is.

Ungár szerint Schmidt Mária a magyar politika meghatározó résztvevője a ’90-es évek eleje óta, ezért sok embert ismer, és többekkel is jó viszonyt ápol, személyes ismerőse: Apró Piroska, Magyar Bálint, Demszky Gábor, Bajnai Gordon és Hiller István is.

Tavaly decemberben, miután otthagyta az LMP-t IX. kerületi képviselője, Jancsó Andrea, az Alfahír forrásai arról beszéltek, hogy a zöld párton belüli komoly hatalmi harcok állnak az önkormányzati képviselő kilépésének hátterében. Név nélkül nyilatkozó forrásaink egyértelműen Schmuck Erzsébet „méregkeverésére” panaszkodtak.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »