Az LMP behívatná az orosz nagykövetet

 

Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja szerint Szijjártó Péter külügyminiszternek be kellene rendelnie Oroszország nagykövetét, mert úgy látja az orosz állami tévében meggyalázták 1956 emlékét, amikor egy vasárnapi tévéműsorban azt állították, hogy nyugati, vagyis amerikai hatalmak álltak a forradalom mögött. Valamint olyan hazugságokat állítottak tényként, hogy a forradalmárok nácikat engedtek ki a börtönökből. 

Hírdetés

Ungár szerint megengedhetetlen, hogy a Szovjetunió utódállama, szellemi örököse, Oroszország hazugságokkal mocskolja be az ellenük vívott 1956-os forradalmat. Oroszországnak le kellene számolnia a Szovjetunióként elkövetett emberiség ellenes bűnök mentegetésével, de eszerint ennek az ellenkezőjét teszi – írja közleményében az LMP elnökségi tagja.

Azt is nehezményezi, hogy a Magyar Szocialista Párt képviselője Havas Szófia a műsorban az orosz állásponthoz hasonló dolgokról beszél, gyalázza ’56 emlékét. Ungár szerint ezért a Magyar Szocialista Pártnak ki kéne zárnia Havas Szófiát.

A párt szerint a magyar külügyminisztériumnak most egyetlen feladata marad: minden lehetséges módon tiltakoznia az orosz állami televízió hazugságai ellen. 

Az orosz állami média 1956-ról szóló műsoráról először a Kettős Mérce írt: a blog kitért arra is, hogy az adásban 700 szovjet katona halálát hangsúlyozták ki szemben a több ezer magyar áldozattal, akikről alig esett szó. A Kettős Mérce arra is emlékeztet, hogy tavaly, amikor az 1968-as prágai tavasz leveréséről állították azt az orosz tévében, hogy az a NATO agressziója elleni védekezés volt, a cseh külügyminiszter bekérette az orosz nagykövetet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »