Az izraeliek megölték a Hamasz új vezetőjét – videó

Az izraeliek megölték a Hamasz új vezetőjét – videó

2024. 10. 17.

A háborús bűncselekményeket elkövető izraeli hadsereg hivatalosan is megerősítette, hogy a tavaly október 7-i Al-Aksza Árvíz Hadművelet  kitervelőjét Yahya Al-Sinwart megölték.

Véletlenszerű rafahi megölése után már a helyszínen azonosították fogászati és egyéb bizonyítékok, köztük a karórája alapján, majd az izraeli rendőrség közölte, hogy azonosítási osztálya a helyszínről származó fényképekkel is igazolta személyazonosságát. Az izraeli szakértők a fogak alapján gyorsan és pontosan tudnak dönteni, az eljárást a háború során többször alkalmazták.

A végső, a DNS-minták alapján történő vizsgálat eredménye is hamarosan várható, de a 13-as kereskedelmi televízióban megszólított szakemberek szerint ez már inkább csak formális kérdés, gyakorlatilag bizonyosak, hogy Yahya Sinwar meghalt.

A támadás után egy izraeli drón repült be az épületbe és azonosította a Hamasz vezért, aki súlyosan megsebesült láthatóan jobb kezét is elveszítette. Sinwar az utolsó  lehelletig harcolt, a felvételen látható, hogy a felderítő drónt is megpróbálta egy bottal megdobni.

Hírdetés

Yahya Al-Sinwar a Hán-Junisz menekülttáborban született 1962 októberében, a Gázai övezet déli részén. Családja eredetileg al-Madzsalból, a jelenlegi Askelonból származott, Izrael megalakulása után onnan menekültek délre, az akkor Egyiptomhoz tartozó Gázai övezetbe.

Az egyik alapítója volt 1987-ben a Hamász szervezetnek. Az izraeli hatóságok 1989-ben életfogytiglanra ítélték, mert a szervezet belbiztonsági vezetőjeként legkevesebb tíz, Izraellel való együttműködéssel gyanúsított áruló palesztint ölt meg saját kezével.

Huszonkét évet töltött egy izraeli börtönben, ahol megtanult héberül, és ahol az izraeli orvosok életmentő műtétet végeztek rajta, 2008-ban agydaganatot távolítottak el nála.

A hét évig a Hamász fogságában lévő, az övezet mellett elfogott Gilad Salit izrareli tizedesért cserébe szabadult 2011-ben, majd 2017-ben a gázai Hamász élére emelkedett. Iszmáil Haníje július végi megölése után a szervezet politikai irodájának vezetőjévé választották.

MTI nyomán

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »